Noi discipline anunțate de Ligia Deca: „Istoria, robia și deportarea romilor”, opțională pentru elevii de gimnaziu și liceu, iar „Istoria Comunismului din România” se va studia obligatoriu la liceu

Elevii de gimnaziu și liceu vor putea alege ca disciplină opțională “Istoria, robia și deportarea romilor”, iar liceenii vor mai studia o nouă disciplină obligatorie: “Istoria Comunismului”, a spus Ligia Deca, marți, cu ocazia ceremoniei dedicate introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Potrivit legii Educației, “Istoria, robia și deportarea romilor” va fi opțională începând cu anul școlar 2025-2026, iar din același an va fi inclusă obligatoriu la liceu disciplina “Istoria Comunismului din România”.

Din anul școlar 2025-2026, elevii de gimnaziu și liceu vor putea opta pentru disciplina “Istoria, robia și deportare a romilor”, ca disciplină școlară modulară, iar elevii de liceu vor învăța obligatoriu “Istoria Comunismului în România”, a spus Ligia Deca, marți, cu ocazia ceremoniei dedicate introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”.

“Alături de disciplina “Istoria evreilor – Holocaustul”, planurile-cadru pentru învățământul liceal vor cuprinde în viitor și disciplina “Istoria comunismului din România”, tot parte a trunchiului comun. De asemenea, elevii vor putea opta și pentru “Istoria, robia și deportarea romilor”, ca disciplină școlară modulară, opțională pentru învățământul gimnazial și liceal. Aceste discipline vor fi incluse noile planuri-cadru pentru învățământul liceal începând cu anul școlar 2025-2026″, a spus Ligia Deca.

Ce prevede legea Educației privind cele două discipline

Potrivit noii legi a Educației planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria evreilor. Holocaustul“ și „Istoria comunismului din România“, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun, începând cu 2025-2026.

Oferta națională de discipline opționale ale învățământului gimnazial și liceal include și „Istoria, robia și deportarea romilor“ ca disciplină școlară modulară opțională.

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria, robia și deportarea romilor“ se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și cu organizația minorității membră a Consiliului Minorităților Naționale.

Cadrele didactice care predau disciplina prevăzută “Istoria, robia și deportarea romilor”, pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, sub coordonarea Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și a organizației minorității membre a Consiliului Minorităților Naționale, care au rolul de a organiza programe educaționale și conferințe specifice destinate acestora.

Continuarea pe Edupedu.ro