Nicuşor Dan crede că ar face o economie de 40 de milioane de euro pe an prin închiderea companiilor municipale: Din 24, patru vor fi păstrate şi patru vor fi menţinute provizoriu

Primarul Nicuşor Dan a estimat că desfiinţarea companiilor municipale înseamnă pentru bugetul Capitalei o economie de 30-40 de milioane de euro anual.

El a declarat luni seara la B1 TV că aceste companii au avut în total 2.700 de angajaţi.

„Aproximativ, poţi să înmulţeşti 2.700 cu 100.000 de lei, cât ar fi un salariu mediu anual, şi ajungem la 270 de milioane. Bineînţeles că oamenii aceştia şi produc şi, dacă nu îi ai pe ei, trebuie să compensezi cu achiziţie de servicii din privat. Dar, una peste alta, aş spune că economia este de ordinul a 30-40 de milioane de euro pe an”, a spus edilul.

Nicuşor Dan a adăugat că dintre cele 24 de companii, patru vor fi păstrate şi patru vor fi menţinute provizoriu.

„Sunt 24, dintre care patru trebuie păstrate, pentru că e vorba de: STB, Termoenergetica, Energetica, Trustul de Clădiri. Mai rămân 20, dintre care patru sunt păstrate provizoriu şi restul de 16 sunt în desfiinţare. Unele sunt în faliment, altele sunt în procedură de lichidare judiciară”, a explicat el.

Primarul a mai precizat că procedurile de desfiinţare sunt dificile. În primul rând, trebuie să existe o decizie a Consiliului de administraţie şi, în funcţie de situaţia financiară a companiei, se declanşează lichidarea voluntară sau falimentul.

„Problemele mai complicate sunt cu activele acestor companii. De exemplu, la Compania Străzi, Poduri, Pasaje, care s-a desfiinţat, aveam foarte multe utilaje pe care ne-a luat un an şi jumătate să le transferăm către o companie pe care am decis să o păstrăm, Trustul de Clădiri Metropolitane. Sperăm să facem asta la sfârşitul săptămânii viitoare”, a afirmat Nicuşor Dan.