Nicolae Roman (AUR): Poporul român trebuie să știe! România nu este un simplu actor pe tabla de șah a intereselor geostrategice

„România nu este un simplu actor pe tabla de șah a intereselor geostrategice”, afirmă general (r) Nicolae Roman, deputat AUR, subliniind că statul trebuie să lupte pentru prezervarea identitatății românilor din comunitățile istorice. Declarația a fost făcută în contextul discuțiilor privind semnarea tratatului militar dintre România și Ucraina.

În Ucraina, vecinul cu care avem cea mai mare lungime de frontieră, situația este instabilă, pe teritoriul său, la granița cu Rusia, existând localități în care populația majoritară rusă a fost bombardată și supusă tirurilor armelor de foc. Trebuie avută în vedere și politica de desnaționalizare a acestui stat față de minoritățile etnice.  Unii înalți demnitari din diferite țări, care au  interese economice majore chiar și personale în zonă a promis sprijin Ucrainei, ceea ce a creat deja tensiuni și dileme în relațiile internaționale”, explică Nicole Roman.

România trebuie să lupte pentru ca drepturile celor 400.000 de români din Ucraina să fie respectate, acum este momentul ca politicieni români să adopte o poziție fermă față de această problematică.

Deși se stie că între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei există un Acord privind cooperarea tehnico-militară, oficialitățile românești nu anunță o poziție fermă față de aceasta situație. Acordul între Guvernul României și Consiliul de Miniștri al Ucrainei în domeniul tehnico-militar a fost semnat la 5 septembrie 2020. Nici Președinția, nici Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul Apărării Naționale de la București nu au o atitudine fermă, care să lamurească poziția românească față de această situație. Trebuie să facem tot ce ne este în putere pentru a demonstra vecinilor și partenerilor noștri că România nu este un simplu actor pe table de șah a intereselor geostrategice”, a mai spus deputatul AUR.