Negocieri fără succes privind comasarea alegerilor. Variantele luate în calcul de PSD și PNL

Coaliţia de guvernare nu a luat joi, 8 februarie, nicio decizie privind comasarea alegerilor, au precizat surse politice pentru News.ro.

Liderii PSD şi PNL ar urma să aibă o nouă întâlnire luni, în care să analizeze variantele de comasare a alegerilor pentru acest an.În cadrul întâlnirii de joi s-au discutat doar scenariile posibile, fără să se ia o decizie, au precizat sursele.Variantele lansate în spaţiul public sunt comasarea alegerilor europarlamentare cu locale, în 9 iunie, dar şi cea a unei comasări a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirma, înainte de şedinţa coaliţiei, că nu s-a discutat şi nu s-a decis în coaliţie, decisiv, comasarea alegerilor europarlamentare cu locale şi nici calendarul până la finalul anului, pe alegerile din 2024.

Despre varianta comasării localelor cu prezidenţialele, Ciucă a spus: ”Poate fi o opţiune. Discutăm toate ipotezele”.Pe acelaşi subiect, preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că pe 9 iunie se vor organiza cu certitudine alegeri europarlamentare, precizând că a stabilit cu parlamentarii PSD ca, pentru moment, să nu voteze nicio modificare legislativă în ceea ce priveşte comasarea scrutinelor sau decalarea acestora. Ciolacu a susținut că, momentan, nu există un scenariu cu privire la comasări de alegeri.

”Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlament, ca să treacă modificările legislative. Cu adevărat, vă anunţ că nu e nedemocratic. Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare”, a afirmat premierul.