Ne paște războiul nuclear? Un celebru oligarh rus cu afaceri în România anunță un razboi nuclear: „Trăim cel mai periculos moment” VIDEO

Andrei Melnichenko, unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși, spune că Rusia și Occidentul sunt în pragul unui război nuclear, iar dacă rușii ar fi îngrijorați, nu același lucru ar fi valabil pentru cealaltă tabără. El a făcut afirmațiile în cadrul unui interviu acordat lui Tucker Carlson, jurnalistul american devenit celebru după ce l-a intervievat pe Putin.

La începutul anului, Tucker Carlson, jurnalist care și-a declarat simpatia pentru Donald Trump, l-a intervievat pe Vladimir Putin și a atras critici vehemente. Câteva luni mai târziu, la începutul lui iulie, Carlson a făcut un nou interviu, dar de data aceasta cu unul dintre cei mai cunoscuți miliardari ruși, oligarhul Andrei Melnichenko.

Într-un interviu maraton de două ore, cei doi au atins mai multe subiecte, începând cu motivele pentru care rusul este sancționat de Uniunea Europeană și de Statele Unite, iar o mare parte a averii sale se află sub sechestru.

Melnichenko s-a apărat și susține că este o victimă, afirmând și că nu este printre apropiații lui Vladimir Putin. El se consideră în acest moment „dauna colaterală a unui mare conflict” și spune că absolut niciodată nu a fost apropiat de clasa politică de la Kremlin, ci s-a dedicat afacerilor.

Următorul subiect abordat a fost despre modul în care războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina afectează economia mondială. În opinia oligarhului, dolarul pierde teren și în curând își va pierde importanța și a venit cu un argument în acest sens.


Anunță sfârșitul dominației dolarului

„Dolarul SUA, de exemplu, pierde teren. De exemplu, în China 50% din comerțul exterior, adică mai mult de 50% nu e în dolari. Acum 12 ani, dolarul reprezenta 90% din comerțul lor”, a spus el. „Cred că dolarul își va pierde poziția ca monedă dominantă mondială, ca rezultat al tuturor lucrurilor care se vor întâmpla”, a prevestit oligarhul.

„Acesta a fost primul meu gând când au fost impuse aceste sancțiuni, acest lucru îi va speria pe oameni să nu mai folosească dolarul pentru că este folosit ca o armă politică, nu doar un schimb de mesaje instant, nu mai este un refugiu sigur”, i-a ridicat mingea la fileu și jurnalistul.

Apoi, rusul a fost întrebat despre modul în care Vladimir Putin a schimbat Rusia în ultimii ani, dar și dacă lumea se află în pragul unui război nuclear. În opinia lui Andrei Melnicenko, riscul este real, iar cele două părți, Occidentul și Rusia, par să se îndrepte în acea direcție.

„Evident că obiectivul Americii e să-l dea jos pe Putin. Privește în istorie, nu trebuie să mergi atât de mult. În urmă cu 20 de ani a început un proces, odată ce NATO s-a apropiat de granițele Rusiei. Prezența NATO la granițele Rusiei, dar nu numai asta a dus la deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident, iar asta a devenit tot mai clar în ultimii 15 ani”, a spus oligarhul.

Ce spune despre războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina ar fi, a adăugat el, „mutarea conflictului la următorul nivel.”

„Această escaladare este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 15-20 de ani”, a mai afirmat Melnichenko.

„Ucraina, după înțelegerea mea, nu a fost o problemă în sine, lucrurile au evoluat așa ca urmare a neînțelgerilor și a lipsei capacității de a comunica pentru a găsi o soluție comună între Vest, Statele Unite în primul rând, și Rusia, ceea ce a condus pas cu pas la noi și noi niveluri ale escaladării. Conducerea rusă și-a pierdut încrederea în sistemul occidental și în faptul că ar fi interesați să găsească o soluție. La fel s-a întâmplat și din partea vestică, liderii occidentali și-au pierdut încrederea în capacitatea de înțelegere a Rusiei și în faptul că ar fi dispusă să rezolve probleme complexe dintre cele două”, a fost altă idee a omului de afaceri.