Navigatorii polinezieni au făcut acum 800 de ani călătorii de mii de kilometri către America de Sud, arată un nou studiu genetic
Un amplu studiu genetic arată faptul că pe la 1200 navigatorii polinezieni, celebri pentru canoele lor stabile, au ajuns la 6.000 km depărtare, pe coastele Americii de Sud. Polinezienii de acum un mileniu sunt faimoși pentru călătoriile lor lungi pe mare și pentru faptul că au descoperit o mulțime de insule. Marea întrebare este cât de departe au ajuns.
Studiul de acum, publicat în revista Nature, a examinat DNA-ul a 807 oameni din 14 insule din regiunea Polinezia dar și din țări din America de Sud, iar dovezile au arătat similarități genetice ce dovedesc că acum opt secole populațiile aflate la peste 6.000 km depărtare au avut contacte.
Cercetarea a arătat că oamenii de astăzi din insula Paștelui și alte insule polineziene moștenesc părți de ADN de la oameni care au trăit în zona Columbiei, acum 800 de ani. Cea mai plauzibilă explicație ar fi că polinezienii au călătorit în canoele lor super-stabile peste 6.500 km către America de Sud și au luat cu ei la întoarcere oameni din zona aceea.
Ar fi și scenariul în care cei care locuiau în America de Sud au făcut o călătorie lungă către est, însă pare mult mai puțin probabil,
» Citește tot articolul pe www.hotnews.ro