NATO a observat că Moscova și-a schimbat comportamentul. Zona în care Alianța a ridicat în aer avioanele de luptă

Ridicarea avioanelor NATO pentru interceptarea aeronavelor ruseşti care se apropie de spaţiul aerian aliat de deasupra regiunii Mării Baltice a crescut cu 20 până la 25 la sută în primul trimestru al anului 2024, a declarat, joi, o sursă NATO.

Sursa a refuzat să ofere o cifră concretă a numărului de zboruri militare ruseşti întâlnite în apropierea teritoriului NATO.

Anul trecut, NATO a declarat că avioanele de luptă aliate au decolat de peste 300 de ori pentru a intercepta avioane militare ruseşti, majoritatea incidentelor având loc deasupra Mării Baltice.

De atunci, însă, NATO a observat o schimbare în ceea ce priveşte tipul de avioane ruseşti reperate în apropierea teritoriului aliat, a declarat pentru Reuters sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Spre deosebire de trecut, în prezent, piloţii occidentali abia dacă mai detectează avioane de luptă sau bombardiere strategice ruseşti care se apropie de spaţiul aerian aliat, majoritatea interceptărilor implicând avioane de supraveghere sau, uneori, avioane de transport, a precizat sursa.

Nu este clar de ce Rusia şi-a schimbat comportamentul, dar există o presupunere că Moscova are nevoie de bombardierele şi avioanele sale de luptă în Ucraina, deoarece luptele din această ţară au crescut în intensitate, a adăugat sursa.

NATO spune că avioanele militare ruseşti obişnuiesc să nu transmită codul transponder care să indice poziţia şi altitudinea lor, de asemenea nu prezintă un plan de zbor şi nu comunică cu controlorii de trafic aerian.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, alianţa militară occidentală şi-a intensificat prezenţa de-a lungul flancului său estic, trimiţând mai multe avioane de luptă acolo şi instituind apărări aeriene la sol.

De asemenea, NATO a desfăşurat avioane de vânătoare suplimentare în România, după loviturile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene din apropierea graniţei de sud-est a alianţei.

La începutul anului, NATO a lansat cel mai mare exerciţiu de după Războiul Rece, implicând aproximativ 90.000 de soldaţi. Exerciţiile sunt menite să repete executarea de către NATO a planurilor sale regionale – primele planuri de apărare pe care alianţa le-a elaborat în ultimele decenii – care detaliază modul în care ar răspunde la un atac rusesc.