NASA lansează o misiune spațială care va dura 12 ani și va costa aproape un miliard de dolari
NASA va lansa, luna viitoare, misiunea „Lucy” pentru studierea asteroizilor aflați pe aceeași orbită cu planeta Jupiter. Misiunea urmează să se desfășoare pe parcursul a 12 ani și are ca scop studierea corpurilor cerești pentru a înțelege mai bine felul în care s-a format Sistemul Solar.
Concret, în timpul călătoriei sale în spaţiu, vehiculul creat de NASA va survola mai întâi în jurul anului 2025 un asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar (situată între Marte şi Jupiter), apoi, pe parcursul anilor următori, va monitoriza şapte asteroizi troieni.
Asteroizii troieni, dintre care aproximativ 7.000 sunt cunoscuţi, se deplasează în jurul Soarelui în două grupuri: unul care precede planeta Jupiter, altul care o urmează.
În opinia sa, aceştia, „deşi se situează într-o zonă a spaţiului foarte restrânsă, sunt foarte diferiţi unul de altul”, a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, Hal Levison, coordonatorul principal al acestei misiuni şi angajat al Southwest Research Institute din Boulder, Colorado. „De exemplu, ei sunt de culori foarte diferite, unii sunt gri, alţii sunt roşii”, a adăugat el.
Una dintre teoriile existente stipulează că acei asteroizi s-au format dincolo de orbita planetei Jupiter înainte de a fi atraşi către aceasta şi că nuanţele şi culorile lor indică zonele de unde provin.
„Indiferent de ceea ce va descoperi Lucy, misiunea ne va oferi indicii esenţiale despre formarea Sistemului Solar”, a declarat directoarea diviziei de ştiinţe planetare din cadrul NASA, Lori Glaze, conform Agerpres. Sonda americană se va apropia de acele corpuri cereşti selecţionate până la o distanţă cuprinsă între 400 şi 950 de kilometri.
Graţie celor trei instrumente ştiinţifice aflate la bordul ei, precum şi unei antene de mari dimensiuni, oamenii de ştiinţă de la NASA vor să studieze geologia acestor asteroizi, compoziţia, densitatea, masa şi volumul lor.
» Aflați mai multe informații aici.