NASA investește masiv în SpaceX pentru acest test cu o rachetă aparte

NASA a acordat SpaceX un contract de 53 de milioane de dolari pentru a efectua o demonstrație de transfer de combustibil folosind nava sa spațială Starship.

Realimentarea pe orbită este un pas crucial pentru SpaceX, pentru a permite navei sale spațiale Starship să facă călătoria în locuri îndepărtate, inclusiv Luna și Marte. Ideea este să lansezi mai multe nave spațiale, unele destinate să le completeze pe altele în timp ce se află pe orbită.

„Combinarea reutilizării rapide a Starship cu reumplerea orbitală este esențială pentru transportul economic al unui număr mare de echipaje și mărfuri pe Lună și Marte”, a scris SpaceX într-un tweet.

Astfel, NASA contractează SpaceX pentru a demonstra transferul a zece tone metrice de propulsor de oxigen lichid între o navă Starship și alta, o colaborare cu Centrul de Cercetare Glenn al NASA și Marshall Space Flight Center.

Vestea vine după ce NASA a acordat SpaceX trei milioane de dolari anul trecut pentru a lucra cu Marshall la construirea și testarea „cuplajelor de fluid criogenic”, care sunt duze special concepute pentru a permite realimentarea pe orbită.

În cele din urmă, SpaceX a câștigat 53,2 milioane de dolari pentru o „demonstrație de zbor la scară largă pentru a transfera zece tone metrice de oxigen lichid între tancuri pe un vehicul Starship”. În special, acest lucru pare să implice faptul că NASA finanțează efectiv un test de zbor orbital cu o singură navă în care un prototip Starship va încerca să transfere oxigen lichid între rezervorul său principal LOx și un rezervor mai mic „header”.

SpaceX a fost, de asemenea, selectat de NASA pentru a dezvolta o variantă Starship pentru a trimite echipaje pe suprafața Lunii imediat după 2024.

Susținerea de către NASA a  companiei miliardarului Elon Musk ar putea ajunge să înstrăineze părțile interesate din alte proiecte majore ale agenției, inclusiv capsula Orion și sistemul de lansare în spațiu, așa cum subliniază Eric Berger, de la Ars Technica, oferind agenției opțiuni mult mai accesibile pentru a transporta marfă și pasageri către destinații îndepărtate.