Moscova atacă din nou Chişinăul: „Situația se îndreaptă spre o confruntare directă între conducerea țării și poporul moldovenesc”

Moscova ameninţă guvernarea de la Chişinău cu un val nou de proteste ale „poporului moldovenesc” pentru politica pro-occidentală şi distrugerea relaţiilor cu statele CSI şi, în special, cu Federaţia Rusă. Declaraţii în acest sens au fost făcute de Maria Zaharova, reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe.

„Situația se îndreaptă spre o confruntare directă între conducerea țării, care desfășoară o politică apropiată Occidentului, în detrimentul relației cu Rusia, și poporul moldovenesc, care manifestă un protest din ce în ce mai aprins față de o astfel de politică, nu pentru că este un anumit curs politic, ci pentru că reprezintă o distrugere a relației cu țările CSI, care contravine intereselor majorității populației”, susține Zaharova.

Ce spune Maria Zaharova


Funcţionara de la Moscova a făcut referire la mai multe decizii luate de guvernarea de la Chişinău, care, pe lângă faptul că au deranjat conducerea de la Kremlin, ar fi provocat indignarea „societăţii moldoveneşti”.

„Pot să aduc mai multe exemple. Pe 24 mai, deputații PAS au înaintat spre examinare proiectul privind redenumirea Zilei Victoriei. Tentativa de a șterge din memorie această zi sfântă pentru majoritatea cetățenilor din Moldova a provocat nemulțumire în societate. Sub presiunile societății, pe 5 iunie, au fost implementate amendamente cu privire la redenumirea în Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. De ce fac acest lucru autoritățile din Moldova? De ce să iei o decizie care va provoca ceartă în societate? Nu au mai rămas probleme, au câștigat lupta cu corupția, au învins sărăcia, birocrația, au rezolvat întrebările cu securitatea, le-a rămas doar să facă regulă cu sărbătorile și viața va prinde noi nuanțe? E absurd. Sunt atâtea probleme câte nu au fost în cei mai grei ani. E cel mai grav când oamenii se vor porni unul împotriva altuia. Ar proceda astfel un om căruia îi pasă de cetățenii țării sale? Niciodată! Este o conducere fake, sunt oameni care doar se prefac că sunt conducerea țării, dar în realitate, sunt promotorii intereselor altor țări”, a declarat Zaharova.

Ofiţerul de presă al lui Serghei Lavrov a mai acuzat conducerea Republicii Moldova că distruge tot ce este legat de identitatea Moldovei și a poporului său, culturii, tradițiilor şi adevărului istoric: „Ei distrug sistematic identitatea Moldovei ca popor și națiune. Autoritățile de la Chișinău se ascund după termenul de integrare europeană, când, de fapt, ceea ce se întâmplă în Moldova ar reprezenta o euro-nimicire și euro-asimilare” a declarat.

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse este deranjat şi de iniţiativa preşedintei de la Chişinău privind Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei.„Autoritățile nu ascund că este vorba anume despre propaganda rusă, de care, potrivit lor, trebuie apărați cetățenii moldoveni. Cetățenii moldoveni deja au fost apărați de limba moldovenească. Zilele trecute au încercat să-i apere de Sărbătoarea Victoriei. Cetățenii moldoveni sunt apărați practic de tot, de lucru, de bani, de relațiile cu frații, surorile și rudele din aceeași Rusie, acum au decis să-i apere și de propagandă. Instrumentul, botezat deja de oameni drept Ministerul Adevărului, va avea scopul să curețe spațiul mediatic de orice părere diferită de cea oficială, de integrarea europeană”, a declarat Maria Zaharova.

Declaraţiile funcţionarei, aproape identice cu ale Partidului Şor


Precizăm că declaraţiile Mariei Zaharova sunt aproape identice cu cele ale Partidului Şor, partidul pro-rus al fostului deputat Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru frauda bancară, care de aproape un an organizează cu regularitate proteste anti-guvernamentale la Chişinău.