Moldova cere explicații Beijingului după declarația despre suveranitatea fostelor republici sovietice. Răspunsul Chinei

Republica Moldova consideră „absolut inacceptabile” comentariile diplomatului chinez de la Paris, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor state sovietice. De asemenea, Lituania, Letonia și Estonia au convocat luni ambasadorii Chinei pentru explicații.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a anunțat luni că declarațiile ambasadorului chinez în Franța, Lu Shaye, sunt „absolut inacceptabile” și că va cere clarificări de la Beijing, potrivit Reuters.

Într-un interviu pentru presa franceză, emisarul chinez a susținut că țările care au făcut parte din Uniunea Sovietică – printre care se numără și Republica Moldova – „nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor suveran”.

Potrivit AFP, cele trei țări baltice au convocat luni trimișii Chinei pentru a da explicații cu privire la aceste comentarii.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că diplomaților li se va cere să explice dacă „poziția Chinei s-a schimbat în ceea ce privește independența și să le reamintească faptul că nu suntem țări post-sovietice, ci suntem țările care au fost ocupate ilegal de Uniunea Sovietică”.

Omologul său estonian, Margus Tsahkna, a declarat că a încercat să afle „de ce China are o astfel de poziție sau comentarii despre statele baltice”.

Vorbind la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg, Tsahkna a spus că este clar că statele baltice sunt țări independente și suverane care sunt membre ale Uniunii Europene și ale NATO.

„Dar sper că va exista o explicație. Nu suntem mulțumiți de acest anunț”, a spus el.

De asemenea, Josep Borrell, cel mai înalt oficial al UE în materie de politică externă, a calificat drept „inacceptabile” comentariile emisarului chinez și a declarat că blocul comunitar dorește o explicație.

Aflat la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe de la Luxemburg, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat că România condamnă ferm declarațiile ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după disoluția URSS. „Asemenea declarații sunt inacceptabile și contravin Cartei ONU”, a spus Bogdan Aurescu.

Răspunsul Chinei

Luni, Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing a încercat să dezamorseze scandalul diplomatic, afirmând că respectă „statutul de stat suveran” al tuturor țărilor ex-sovietice, relatează AFP.

„China respectă statutul de stat suveran al republicilor participante după dizolvarea Uniunii Sovietice”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.

„De la stabilirea legăturilor diplomatice, China a aderat întotdeauna la principiul respectului reciproc și al egalității pentru a dezvolta relații bilaterale de prietenie și cooperare”, a spus Mao.

„Unele mass-media interpretează greșit poziția Chinei în problema ucraineană și semănând discordie în relațiile dintre China și țările relevante”, a adăugat ea, avertizând că „vom fi vigilenți în această privință”.

Precizările Chinei vin după ce trimisul său la Paris, Lu Shaye, a sugerat că țările care și-au declarat independența după căderea Uniunii Sovietice „nu au un statut efectiv în conformitate cu dreptul internațional, deoarece nu există un acord internațional care să le confirme statutul de națiuni suverane”.