ROPRES

Moartea subită face ravagii: S-a aflat de ce s-a stins baschetbalista Alessia Maria Raiciu, la doar 18 ani. Legătura cu vaccinul anti-COVID-19

Distribuiți acest articol!

Moartea baschetbalistei Alessia Raiciu, în vârstă de 18 ani, atrage atenția asupra unui fenomen care afectează persoanele de până la 40 de ani. Cunoscut drept sindromul morții subite, acest fenomen provoacă moartea a 210.000 de tineri în fiecare an, în Statele Unite. Medicii transmit că în cele mai multe situații inima tinerilor se oprește brusc și nici măcar autopsia nu poate determina cauza exactă a decesului.

După pandemia de COVID-19, lumea se loveşte de o altă situaţie destul de gravă, mult prea puţin mediatizată, în acest moment. Vorbim despre sindromul morţii subite, care a explodat, în ultima perioadă, şi pentru care medicii n-au, deocamdată, nicio explicaţie concretă. Cei mai mulţi resping, categoric, existenţa legăturii dintre acest sindrom şi vaccinurile pentru COVID-19.

Până vom afla exact de ce au început să pice, precum popicele, oameni aparent sănătoşi, observăm că acest fenomen tragic a ajuns şi în România. La începutul anului, poloistului Andrei Drăghici (23 de ani) i s-a făcut rău în timpul derby-ului Rapid – Dinamo din campionat. Sportivul a ieşit din apă şi s-a stins pe marginea bazinului, în ciuda manevrelor de resuscitare.

Ulterior, rezultatele necropsiei au arătat că sportivul de 23 de ani suferea de o boală cardiacă congenitală, numită defect septal atrial. Din păcate, la cinci luni de la acel moment, încă o tragedie a lovit sportul românesc. Pentru că, luni, Federaţia Română de Baschet a anunţat pe pagina sa de Facebook decesul-fulger al jucătoarei Alessia Maria Raiciu, exact în ziua în care aceasta a împlinit 18 ani! Sursa citată n-a dezvăluit cauza morţii, însă aceasta a fost aflată de Antena 3. Medicii legişti au făcut lumină în cazul dispariţiei Alessiei.

Cauza morţii: edem pulmonar acut

Tânăra ar fi murit în somn, fiind găsită, dimineaţă, în locuinţa ei. Antena 3 a precizat că, potrivit medicilor, nu se ştie ce a cauzat acest edem pulmonar. Se mai aşteaptă rezultatele de la examenul anatomo-patologic şi cel toxicologic. Edemul pulmonar acut, EPA, e o afecţiune caracterizată de acumularea de fluide la nivelul alveolelor pulmonare, îngreunând respiraţia, prin alterarea schimburilor gazoase la nivelul membranei alveo-pulmonare, ce are ca rezultat scăderea saturaţiei oxigenului în sângele periferic.

De cele mai multe ori, edemul pulmonar are la bază o afecţiune cardiacă şi poartă denumirea de edem pulmonar acut cardiogen. Apariţia unei astfel de afecţiuni în cazul Alessiei e cel puţin bizară. Mai ales că sportivii de performanţă sunt supuşi unor controale medicale amănunţite, periodic.

Fostul medic al naţionalei de fotbal, Pompiliu Popescu, a explicat pentru evz.ro că, totuşi, anumite probleme medicale pot trece neobservate şi în cazul unor sportivi de performanţă. „Cel mai frecvent, în moartea subită, poate fi infarct miocardic, miocardopatie hipertrofică sau tulburare majoră de ritm. Nu toate aceste afecţiuni preexistente se pot observa la investigaţiile de rutină care se fac pentru sportivi, ci ele pot fi latente sau oculte, motiv pentru care se poate ajunge în această situaţie nefericită de moarte subită“, a explicat Pompiliu Popescu.

Sursa foto: Facebook | Federatia Romana de Baschet

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...