Moarte suspectă a unui bebeluș de două luni la spital: se crede că ar fi fost victima unor violențe

Un bebeluș de numai două luni a murit la o zi după ce a fost adus de urgență la Spitalul Județean Constanța. Cazul a fost preluat și de DGASPC Constanța, după ce medicul de gardă de la UPU Constanța a sunat la numărul 119 pentru o posibilă situație de violență.

Cazul minorului în vârstă de două luni a intrat în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța în data de 23 septembrie 2024, ca urmare a unei sesizări primite la Numărul Unic Național 119 din partea medicului de gardă de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, care a sesizat o posibilă situație de violență asupra copilului.

Conform informațiilor citate de ZIUA de Constanța, ambulanța a fost solicitată in data de 23 septembrie 2024, în jurul orei 17:30, pentru sugarul care intrase în stop cardio-respirator. Pacientul a fost intubat și transportat la unitatea sanitară menționată anterior, unde a fost internat în Secția de Terapie Intensivă pentru Copii. Acolo, i-au fost stabilite diagnostice specifice, care ar putea indica prezența unor traumatisme rezultate dintr-o posibilă situație de violență.

Imediat după primirea sesizării din partea medicului de gardă, conducerea DGASPC Constanța a dispus deplasarea echipei mobile pentru evaluarea inițială a situației minorului. Conform declarațiilor oferite membrilor echipei mobile de către mama minorului și concubinul acesteia, aceștia au afirmat că nu aveau cunoștință de semnele de violență identificate la sugar de către personalul medical.

Părinții copilului au afirmat că l-au adus după ce sugasrul s-ar fi înecat cu mâncare. Familia bebelușului mai are un copil, care a fost preluat de aproape un an de DGASPC.

Simona Constantinescu, șef Serviciu Management de Caz pentru Copil, din cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, ne-a declarat că familia bebelușului se află în atenția Protecției Copilului încă de anul trecut. ”Părinții copilului au solicitat ambulanța și au ajuns, împreună cu bebelușul, în Urgența Spitalului. Părinții au spus că s-a înecat cu mâncare, iar medicii ne-au sesizat în momentul în care au constatat leziuni multiple pe corpul copilului. Sora bebelușului se află în asistență socială de anul trecut, tot pentru rele tratamente aplicate minorului”, a declarat Simona Constantinescu.

DGASPC a concluzionat că se impunea instituirea unei măsuri de protecție

Este important de menționat că membrii echipei mobile din cadrul DGASPC Constanța, care au efectuat verificările specifice în data de 23 septembrie 2024, au concluzionat necesitatea instituirii unei măsuri de protecție specială pentru copilul în cauză imediat cum starea acestuia de sănătate se îmbunătățea iar personalul medical se pronunța cu privire la externare. Această măsură nu a putut fi instituită deoarece sugarul a decedat în ziua următoare, respectiv în data de 24 septembrie 2024.

De asemenea, este relevant de precizat că medicul de gardă a raportat situația de violență în care se afla sugarul atât la Numărul Unic Național 119, cât și organelor de poliție.

„În raport cu aspectele anterior menționate vă informăm cu privire la faptul că în luna iunie 2023, a fost instituită o măsură de protecție specială la un asistent maternal, angajat în cadrul DGASPC Constanța, pentru un alt copil al mamei sugarului decedat în data de 24 septembrie 2024, care în prezent are vârsta de 1,6 ani. Motivul preluării din unitatea medicală a fost același, respectiv multiple probleme de sănătate cauzate de o îngrijire necorespunzătoare. În speță, anul trecut, imediat după eveniment, s-a deschis un dosar penal de către organele competente, care în prezent se află în stadiul de cercetare. Mai precizăm că anterior datei de 23 septembrie 2023, când instituția noastră a fost informată prin intermediul Numărului Unic Național 119 despre situația copilului, nu a fost semnalat faptul că a avut loc nașterea minorului în cauză și că acesta ar putea fi un caz care prezintă o situație de risc”, a punctat Roxana Dinu, din partea DGASPC Constanța.