Mixul chimic aproape imposibil care a dus la apariția vieții pe Pământ

Oamenii de știință au descoperit că un amestec ARN-ADN ar fi putut crea viața pe planeta noastră. Se crede că amestecul de acizi a produs primele forme de viață de pe Pământ.

Cum a luat naștere viața pe Pământ? Chimiștii susțin că au găsit ingredientele exacte ale “supei primordiale” care a dus la multitudinea de creaturi pe care le vedem astăzi în lume.

Astfel, un nou studiu arată că compusul diamidofosfat (DAP) poate amesteca împreună componentele ADN-ului original. Cercetarea este, de asemenea, un sprijin suplimentar pentru opinia emergentă că moleculele de ADN și ARN au apărut pentru prima dată împreună, datorită acelorași reacții chimice, iar amestecul lor a produs posibil formele de viață inițiale ale planetei.

Moleculele au fost create cu ajutorul unui compus disponibil în primele zile pe Pământ

ARN-ul monocatenar, sau acidul ribonucleic, poate fi găsit în toate celulele vii, purtând instrucțiuni de la ADN (acidul dezoxiribonucleic), care duc la sinteza proteinelor. Studiul spune că compusul DAP, potențial disponibil pe scară largă în primele zile ale Pământului, a strâns ADN-ul din blocurile de construcție numite deoxinucleozide. Un studiu din 2017 realizat de aceeași echipă a arătat acest proces responsabil pentru crearea primelor fire de ARN.

Autorul principal al noului studiu, Ramanarayanan Krishnamurthy, profesor de chimie la Scripps Research, a numit descoperirea „un pas important către dezvoltarea unui model chimic detaliat al modului în care au apărut primele forme de viață pe Pământ”.

Krishnamurthy și colegii săi susțin o explicație a originilor vieții care diferă de ipoteza populară „lumea ARN” care propune că ARN a fost primul replicator, ADN-ul fiind creat în cele din urmă de formele de viață ale ARN-ului.

Această descoperire poate ajuta chiar la realizarea de teste pentru COVID

Pentru echipa lui Krishnamurthy, moleculele de ARN sunt prea „lipicioase” – deși pot atrage alte catene de ARN, este posibil să nu fie atât de eficiente în a se separa de ele. Acest lucru ar putea împiedica reproducerea ARN-ului, un proces cheie al vieții.

Chimiștii din spatele noului studiu consideră că firele „himerice” care amestecă molecule de ADN și ARN au favorizat replicarea, deoarece s-ar putea separa cu mai mare ușurință.

„Acum că înțelegem mai bine cum o chimie primordială ar fi putut produce primele ARN-uri și ADN-uri, putem începe să o folosim pe amestecuri de ribonucleozide și deoxinucleozide pentru a vedea ce molecule himerice sunt formate – și dacă acestea se pot autoreplica și evolua”, a explicat Krishnamurthy.

Cercetătorii cred că munca lor ar putea avea o mare varietate de utilizări, ducând la sinteza artificială a ADN-ului și ARN-ului fără enzime, vitală pentru testele COVID-19 și, eventual, în multe alte aplicații.