Misterul cailor sălbatici de la Cernobîl

Reintroducerea cailor Przewalski în zona contaminată a Cernobîlului a fost încununată de succes. Această reușită îi intrigă, totuși, pe oamenii de știință. În absența ființelor umane și în ciuda radioactivității, regiunea a devenit un refugiu pentru fauna sălbatică. 

Din cauza contaminării radioactive, la început se spunea că zona de excludere de la Cernobîl va rămâne nelocuită timp de peste 20.000 de ani, iar Cernobîlul se va transforma într-un deșert lipsit de viață. Trei decenii mai târziu, numeroase studii arătau că o comunitate animală diversă și destul de semnificativă ca număr se dezvoltă totuși în locurile unde s-a petrecut cel mai mare dezastru nuclear civil.

Iar cazul cailor Przewalski este un exemplu uluitor.

Povestea cailor sălbatici din stepele Asiei

Existența cailor sălbatici în stepele asiatice era cunoscută Occidentului din secolul al XV-lea. Dar abia în 1881 știința a descris oficial această specie, pornind de la un craniu și o piele aduse de colonelul rus Nikolai Prjevalski. Astfel, caii cunoscuți până atunci în Mongolia sub numele de takhi (sacri) vor fi denumiți caii Przewalski (Equus ferus Przewalski).

Foarte mult timp, ei au fost considerați drept singurii cai sălbatici din lume.

 » Citește tot articolul pe www.digi24.ro