Mircea Coșea: Actuala clasă politică NU va lua măsuri pentru înlăturarea pensiilor speciale

Despre problema pensiilor speciale și a cumulului pensiei cu salariul de la stat a vorbit și profesorul de economie Mircea Coșea, pe B1 TV. Acesta a explicat de ce, în ciuda numeroaselor promisiuni făcute, politicienii nu au niciun interes să desființeze pensiile speciale sau acest cumul de venituri.

Mircea Coșea, despre pensiile speciale


„Eu am mai spus că aceste pensii speciale nu au niciun fel de legătură cu teoria economică și cu capacitatea de sprijinire a acestor pensii. Sunt instrumente politice. Clasa politică românească, încă de la începuturile ei postrevoluționare, nefiind capabilă să-și creeze o susținere populară adevărată ca urmare a rezultatelor sale, își crează o elită care trebuie să-i fie fidelă.

Și atunci a creat anumite portițe prin care anumite categorii ale funcționarilor, mai ales din sistemul de apărare, MAI, probabil și serviciile sunt incluse aici, fac în așa fel încât să aibă niște legături cu puterea care țin de interese economice imediate. Acești oameni devin devotați puterii. Acești oameni nu doar că votează, dar și susțin puterea că-și susțin propriile avantaje”, a declarat Coșea.

Politicienii nu au niciun interes să desființeze pensiile speciale
În mod evident, politicienii nu vor elimina pensiile speciale, așa cum tot promit, pentru că nu au niciun interes să o facă.

„Pensiile speciale sunt instrumente politice, nu sunt legate de o anumită ideologie sau teorie economică. Sunt instrumente politice pentru că o clasă politică incapabilă să aibă o legătură directă cu populația, să se sprijine pe populație, are două piloane de sprijin: exteriorul, Înalta Poartă, care acum se numește Bruxelles, și o categorie a populației care devine fidelă pentru că e susținută prin avanjate cu totul și cu totul speciale.

Mă îndoiesc că actuala clasă politică va lua măsuri pentru înlăturarea acestor pensii speciale. Nu se vor atinge de ele, că e suportul de care clasa politică se folosește ca să-și creeze o structură de sprijin prin așa numiții oameni devotați.

Mntalitatea clasei politice actuale a transformat aceste lucruri în instrumente ale puterii”, a mai susținut profesorul Mircea Coșea