ROPRES

Ministrul Virgil Popescu suspectat într-un jaf de 600 milioane de euro

Curtea de Conturi a sesizat procurorii în vederea efectuării urmăririi penale pentru prejudicii de ordinul sutelor de milioane de euro aduse de o instituție a statului aflată în subordinea lui Virgil Popescu. Este vorba despre Societatea de Administrarea a Participațiilor în Energie (SAPE), companie care are în portofoliu acțiuni la 14 companii din domeniul energiei și la Bursa Română de Mărfuri. Ca să înțelegeți dimensiunea dezastrului, valoarea estimată a prejudiciului este estimată la peste 600 de milioane de euro, scrie Replica de Constanța..

SAPE, care are în portofoliu acțiuni la 14 companii din domeniul energiei și la Bursa Română de Mărfuri, cu acțiuni evaluate la peste 400 de milioane de lei, are ca scop monitorizarea modului de îndeplinire a obligațiilor rezultate din contractele de privatizare încheiate de Electrica S.A., cu privire la filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizată, precum și a tuturor acordurilor încheiate de Electrica S.A. în legătura cu contractele de privatizare. SAPE Deține aproape 37% din acțiunile Enel Energie, în jur de 25% la E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, 10% din E-Distribuție Muntenia și 10% din Enel Energie Muntenia.

În 2022, din Consiliul de Supraveghere (CS) al SAPE făceau parte Cornelia Negruț, fostul vicepreședinte ALDE, numită pe filiera lui Daniel Chițoiu, Valeriu Radu Crișan, fostul președinte ALDE Sălaj, Ciprian Mircea Blejan, Ionel Pană, de la defunctul ALDE Craiova. În Consiliul de Supraveghere al SAPE a fost plasat și Nicolae Cristian Popovici, venit pe filiera Grindeanu – Simonis, liderii PSD Timiș.

Director este Codruț Bogdan Nicolae Stănescu, din 2015. În 2016, avea, conform declarației de avere, nu mai puțin de 12 funcții în diverse consilii de administrație ale companiilor statului și câștigă aproximativ 7.000 de euro pe lună, fără să se pună la socoteală salariul de la BNR, care este secret, inclusiv astăzi.

Stănescu are o avere destul de stufoasă. Se laudă cu 6 terenuri, ultimul achiziționat în 2021 la Năvodari. Tot în 2021 și-a tras și apartament în Năvodari, de peste 40 mp., care se adaugă palmaresului de cinci, deținute în București și la munte. Are două mașini și un motor, bijuterii de 15.000 de euro, un depozit bancar de peste 100.000 lei, dar și 5 credite. Și venitul de la SAPE este ținut la secret.

S-ar putea să-ți placă și...