Ministrul muncii german anunță schimbări semnificative ale condițiilor de muncă pentru români

Ministrul muncii german anunță schimbări semnificative ale condițiilor de muncă pentru români.

Joi, 13 august, a avut loc o videoconferință între ministrul muncii german, Hubertus Heil și omologul acestuia, Violeta Alexandru. La finalul întâlnirii virtuale, cei doi au făcut o declarație comună.

Subiectul principal al discuției a fost protejarea drepturilor lucrătorilor români din Germania.

”În special în timpul pandemiei, ne propunem să intensificăm cooperarea între cele două țări. Suntem de acord că munca nu trebuie să-i îmbolnăvească pe oameni – nici pe câmp, nici în abatoare, nici în altă parte!

Toți lucrătorii trebuie să beneficieze de condiții corecte de muncă indiferent de tipul contractului încheiat.

În Germania, drepturile lucrătorilor români trebuie respectate și mai atent aplicate”, se menționează în declarația comună a celor doi miniștri.

Autoritățile germane vor intensifica controalele și vor înăspri sancțiunile

Ministrul german a mai anunțat că principala preocupare a autorităților va fi aceea de a se asigura că drepturile muncitorilor sunt respectate. Astfel, se vor intensifica controalele și vor fi înăsprite sancțiunile pentru angajatorii care nu respectă legea.

”Germania va face un ps important în ceea ce privește legea privind sănătatea și securitatea în muncă. Mai multe controale, standarde mai ridicate pentru cazare și înregistrarea obligatorie a timpului de lucru, precum și sancțiuni mai mari pentru abaterile angajatorilor – acestea sunt cele trei tipuri de măsuri concepute pentru a preveni abuzul și exploatarea în viitor”, se mai precizează în aceeași declarație comună.

Colaborare la nivel european pentru protejarea muncitorilor sezonieri

”De asemenea, dorim să ne unim forțele la nivel european pentru a aplica mai eficient actualele drepturi ale lucrătorilor, inclusiv sezonieri.

Ne propunem să realizăm progrese semnificative în acest domeniu prin proiectul Consiliului European privind concluziile referitoare la lucrătorii sezonieri; dorim să adoptăm acest document la întâlnirea din octombrie a miniștrilor pentru ocuparea forței de muncă și politici sociale. Suntem determinați în intensificarea cooperării bilaterale (…)

Programul comun de lucru al nisterelor noastre include o revizuire a protecției sociale și o mai bună consiliere pentru lucrătorii români din Germania cu privire la drepturile lor, obiectiv ce va fi realizat simultan în cele două țări”, se menționează în încheierea declarației comune a celor doi miniștri.

Vizită amânată

Hubertus Heil, ministrul muncii german, și amânat vizita programată în România, în ultimul moment din cauza evoluției cazurilor de COVID-19 din București. Institutul Robert Koch a actualizat lista ”zonelor de risc”, pe 12 august, iar București a fost adăugat pe această listă, conform ziarulromanesc.de.