Ministrul Lucian Bode: „România e pregătită să primească refugiați afgani”

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, afirmă că România este pregătită să primească refugiați afgani la solicitarea autorităților europene. Singura condiție pusă de statul român este ca verificările să fie realizate de structurile statului român, susține Bode.

Conform ministrului, sunt disponibile acum 751 de locuri pentru refugiați în centrele din subordinea MAI.

„În legătură cu această criza din Afganistan, a migranților, cel mai important lucru pe care l-am realizat este cel privind aducerea în siguranță a celor 49 de cetățeni români aflați în Afganistan. Eu felicit atât pe colegii de la MApN, pe colegii de„Avem două centre de custodie, unde avem peste 200 de locuri, sub 60% gradul de ocupare, centre în regim închis. Avem șase centre de azil, au o capacitate de 1.100 de locuri. Astăzi sunt disponibile 751 de locuri, iar în cele șase centre avem 496 de migranți, de cetățeni care beneficiază de condiții de azil. Suntem pregătiți să primim în aceste centre colaboratori ai structurilor noastre, persoane aflate în risc iminent – jurnaliști, magistrați, suntem pregătiți să primim studenți care beneficiază de burse în România și persoane aflate într-un pericol iminent în Afganistan cu o singură condiție – verificările să fie realizate de structurile statului român”, spune Lucian Bode.

Potrivit datelor MAI, în România au încercat să intre 47 de mii de migranți. 10 mii au fost depistați în interiorul granițelor, iar 37 de mii au fost întorși la frontieră.