ROPRES

Ministrul Lucian Bode încearcă pe toate căile să scape de plagiat: a dat din nou în judecată Universitatea Babeș-Bolyai

Distribuiți acest articol!

Ministrul de Interne Lucian Bode a deschis un nou proces în legătură cu verdictul de plagiat dat de UBB în ianuarie 2023. Ce urmărește să obțină?

Ministrul de Interne Lucian Bode a dat din nou în judecată Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), anunță Emilia Șercan pe Facebook. Acțiunea în instanță vizează decizia Comisiei de Etică a UBB de a se autosesiza după un articol publicat de jurnalistă, la sfârșitul lunii noiembrie 2022.

Cu șase zile în urmă, Bode a dat în judecată UBB, contestând dreptul universității de a se autosesiza. Ministrul a cerut suspendarea deciziei UBB și a motivat că aceeași comisie i-a evaluat teza și în luna noiembrie, în urma unei sesizări a partidului USR, și a găsit doar 3% plagiat. Pe 17 ianuarie, Tribunalul Sălaj a respins ca nefondată cererea lui Lucian Bode de a suspenda hotărârea Comisiei de Etică a UBB prin care a fost reanalizată teza sa de doctorat. Ministrul PNL a făcut recurs la această decizie, iar pe 1 februarie a fost deschis un nou dosar la Curtea de Apel. În acest dosar, nu a fost stabilit un termen de judecată. În plus, pe 2 februarie, Lucian Bode a dat UBB în judecată, tot la Tribunalul Sălaj, cerând de această dată anularea hotărârii Comisiei de Etică prin care se autosesiza.

„Acest al doilea proces era de așteptat pentru că nu putea cere doar suspendarea hotărârii fără să ceară și anularea acesteia. (…) Interesant este că plagiatorul dovedit Bode nu a dat totuși în judecată UBB pentru a cere anularea hotărârii prin care Comisia de Etică a decis că teza sa e plagiată, iar eu aș zice că nici nu o va face pentru că ar trebui să arate în fața instanței că teza sa este una originală, ceea ce e imposibil”, scrie Emilia Șercan, conform Libertatea.

„De altfel, plagiatorul dovedit Bode avea opțiunea să mă dea și pe mine în judecată pentru că l-am denigrat spunând că teza lui e plagiată. Nu a facut-o și nu o va face din același motiv: cum ar putea să demonstreze în fața unei instanțe că nu a plagiat?”, mai spune jurnalista.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...