Ministrul Ion Marcel Vela a cerut mobilizare maximă în județele aflate sub avertizări hidro-meteorologice pentru limitarea efectelor inundațiilor

Ministrul Ion Marcel Vela a cerut mobilizare maximă în județele aflate sub avertizări hidro-meteorologice pentru limitarea efectelor inundațiilor

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a convocat, astăzi, 18 iunie 2020, o ședință operativă, în sistem de videoconferință, cu prefecții pentru a analiza și evalua măsurile luate în fiecare județ pentru a preveni pierderile de vieți omenești și pentru a reduce pagubele materiale în contextul producerii fenomenelor hidrometeorologice grave din această perioadă.

Ministrul Ion Marcel Vela a atras atenția asupra faptului că este nevoie de o mobilizare suplimentară la nivelul județelor pentru care hidrologii au emis  avertizări de Cod Portocaliu și Cod Roșu, cu intensitate mai mare ȋn intervalul 18.06.2020 ora 12.00 – 19.06.2020 ora 09.00 din vestul țării.

Pentru a veni în sprijinul județelor unde pericolul este mai mare, din ordinul ministrului afacerilor interne, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va susține din alte județe cu personal și tehnică până la normalizarea situației.

”În calitate de fost prefect și fost primar cunosc foarte bine care sunt măsurile preventive care trebuie luate în astfel de situații pentru a limita producerea unor efecte grave. Solicit prefecților să verifice digurile și să se asigure că autoritățile locale sunt pregătite cu oameni, utilaje și materiale, inclusiv saci de nisip, pentru a proteja imobilele și localitățile față de creșterea nivelului apelor. Aveți tot sprijinul nostru de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, așa că vă rog să spuneți în orice moment cu ce vă putem ajuta. Trebuie să lucrăm în echipă și să ne îndeplinim datoria față de cetățeni”, a precizat domnul Ion Marcel Vela.

Totodată, ministrul afacerilor interne a cerut prefecților să prezinte noii conduceri de la Administrația Națională ”Apele Române” proiectele mai vechi referitoare la executarea unor lucrări hidrotehnice care pot contribui la prevenirea inundațiilor, dar care din păcate nu au fost finanțate în  ultimii ani.

La ședința operativă au mai participat secretarii de stat din MAI Raed Arafat și Gheorghe Sorescu, precum și noul director al Administrației Naționale ”Apele Române”, domnul Ervin Molnár, și reprezentanți de la Ministerul Mediului, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și ai Administrației Naționale de Meteorologie.

*      *     *

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare  de Cod  Portocaliu până astăzi la ora 23.00 pentru mai multe județe din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zone montane. Sunt preconizate averse torențiale și acumulări de peste 40 l/mp, iar pe arii restrânse de 50 până la 80 l/mp, precum și intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice. Totodată, meteorologii au extins Codul Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată până duminică, 21 iunie a.c., pentru întreaga țară.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a actualizat avertizările pentru mai multe bazine hidrografice de la nivelul întregii țări.

Pentru mai multe detalii și situația actualizată a avertizărilor hidro-meteorologice vă rugăm să consultați site-urile: http://www.meteoromania.ro/avertizari/ și http://www.inhga.ro/acasa


Alte articole: