Ministrul francez al apărării a comentat livrările de arme către Ucraina

Ministrul Forțelor Armate franceze, Florence Parly, a declarat luni, în Parlamentul European, că Parisul nu dorește ca livrarea cu arme către Ucraina să provoace o escaladare a situației în întreaga țară, dar în acelaşi timp a recunoscut dreptul Kievului la apărare.

„Ca în orice altă țară, nu dorim ca exporturile noastre să conducă la escaladare. Sarcina noastră principală este să scădem temperatura, să contribuim la dezescaladare” – a declarat ministrul francez, răspunzând la întrebările deputaţilor Subcomisiei pentru apărare a PE. Concomitent, Florance Parly a subliniat necesitatea „recunoașterii dreptului Ucrainei la apărare, la păstrarea integrităţii teritoriale și la protejarea populației”.

În acest sens, ministrul francez a reamintit că UE a decis să sprijine Kievul în cadrul politicii comune de securitate. Anterior, s-a anunţat că UE a alocat 31 de milioane de euro Ucrainei, pentru consolidarea capacităților de apărare, în cadrul Fondului european de menținere a păcii. Cu toate acestea, acest ajutor nu prevede livrarea de arme letale. Este vorba doar de sprijinirea medicilor militari, crearea de spitale de campanie, precum și asistența forțelor inginerești ale Armatei ucrainene.