ROPRES

Ministrul de Externe al Ungariei: Nu vom renunța la EFORTURILE de a proteja comunitatea etnică maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia

Distribuiți acest articol!

Guvernul ungar este supus unei „presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului’” pentru a renunța la eforturile de a proteja comunitatea etnică maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia, dar în pofida acestor presiuni nu va renunța niciodată la eforturile sale, a transmis ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Declarațiile vin după o discuţie la Bruxelles pe care oficialul maghiar a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în marja unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

Cât despre planurile NATO de a convoca o reuniune la nivel ministerial a Comitetului NATO-Ucraina în ciuda opoziţiei Ungariei, Szijjarto a estimat că acest demers prejudiciază unitatea NATO şi a avertizat că Ungaria nu va sprijini niciun pas semnificativ în direcţia aderării Ucrainei la NATO până când „drepturile comunităţii naţionale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite”.

Secretarul general Stoltenberg a descris Ungaria drept „un aliat de încredere al NATO care contribuie la securitatea europeană şi transatlantică”, potrivit șefului diplomației ungare.

Ungaria la rândul ei consideră NATO ca fiind o „comunitate de valori”, a menţionat Szijjarto, prin urmare guvernul ungar consideră „important ca apropierea de NATO să fie permisă doar ţărilor care respectă drepturile comunităţilor naţionale”.

El a amintit că din acest motiv Ungaria a blocat de fiecare dată în ultimii ani convocarea Comitetului NATO-Ucraina.

Ministrul de Externe al Ungariei: Nu vom susţine niciun pas semnificativ în direcţia integrării Ucrainei în NATO
Potrivit lui Peter Szijjarto, secretarul general al NATO a luat în serios aceste preocupări ale Ungariei.

„Ne vom menţine, bineînţeles, poziţia noastră iniţială şi aş dori să spun clar că nu vom susţine niciun pas semnificativ în direcţia integrării Ucrainei în NATO sau Uniunea Europeană până când drepturile comunităţii naţionale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite” şi, „indiferent cât de mare va fi presiunea, nu vom renunţa la protecţia maghiarilor din Transcarpatia, vom continua să-i sprijinim pe maghiarii din Transcarpatia”, a insistat şeful diplomaţiei ungare.

Pe de altă parte, el a susţinut că guvernul de la Budapesta este mândru de evoluţia armatei ungare, asigurând că Ungaria va atinge în curând ţinta de 2% din PIB pentru bugetul destinat Apărării, iar 20% din acest buget deja este alocat dezvoltării.

Referindu-se la discuţiile cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, Szijjarto a apreciat că aprovizionarea Ungariei cu energie este în siguranţă „graţie investiţiilor îndrăzneţe din ultimii ani”. „Dacă nu am fi construit o conductă de gaze la sud-sud-est, aprovizionarea Ungariei cu gaz natural ar fi fost acum fizic imposibilă”, a remarcat el.

De asemenea, a continuat Szijjarto, Ungaria va coopera cu Bulgaria, Grecia şi cu România pentru a-şi spori diversificarea aprovizionării cu energie prin proiecte comune de infrastructură. „I-am cerut comisarului să trateze aceasta ca pe o chestiune europeană (…) Bruxellesul continuă să împingă statele membre să cumpere gaz din surse diferite de cele pe care le-am avut; dar ştim că achiziţiile de gaz necesită nu doar gazul în sine, ci şi gazoducte”, a subliniat el.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...