Ministrul de externe al Ucrainei îl îndeamnă pe Putin „să se uite în oglindă”: „Va înțelege de ce vecinii Rusiei vor să adere la NATO”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, l-a îndemnat pe președintele rus, Vladimir Putin, „să se uite în oglindă”, pentru a înţelege de ce țările care se învecinează cu Rusia vor să adere la NATO.

Întrebat de un jurnalist Bild care este poziția sa față de solicitările Kremlinului ca Ucraina să nu se alăture Alianţei Nord-Atlantice, şeful diplomaţiei ucrainene a răspuns că „această decizie (aderarea la NATO – n.r.) aparține exclusiv Ucrainei și celor 30 de state membre”.

„Ucraina a luat deja decizia în acest sens, de multă vreme. Tindem să devenim membri NATO, iar acest lucru este menţionat în Constituţia noastră şi în strategia noastră de politică externă” – a subliniat Kuleba. Ministrul a mai remarcat că majoritatea ucrainenilor susţin aderarea ţării lor la NATO. „NATO este o alianţă de apărare care nu obligă nicio ţară să i se alăture. Paradoxul este că ţările vecine cu Rusia sunt motivate de activităţile Kremlinului să caute securitatea colectivă în cadrul NATO” – a explicat Dmitro Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a menționat că, timp de decenii, Rusia a creat un cordon de conflict de-a lungul granițelor sale și, sub diferite forme, subminează securitatea țărilor vecine. „Dacă Putin vrea să înțeleagă de ce vecinii săi se străduiesc să adere la NATO, tot ce trebuie să facă este să se uite în oglindă” – a conchis Kuleba.

Sursa foto: ndtv.com