ROPRES

Ministrul austriac al Apărării se așteaptă la întreruperi de curent pe scară largă în UE: „Întrebarea nu este dacă vor veni, ci când vor veni”

Distribuiți acest articol!

Austria și UE trebuie să se pregătească pentru pene de curent de mare amploare, afirmă ministrul austriac al Apărării într-un interviu pentru publicația „Welt”, citată de Die Presse.

Ministrul apărării, Klaudia Tanner (ÖVP), se așteaptă la întreruperi de energie electrică pe scară largă în Uniunea Europeană în curând. Probabilitatea unei pene de curent în anumite părți ale UE în viitorul apropiat este foarte mare, spune ea, iar „întrebarea nu este dacă va veni, ci când va veni”. Ea a subliniat că riscul unei pene de curent generalizate a crescut semnificativ ca urmare a războiului din Ucraina.

„Pentru Putin, atacurile hackerilor asupra alimentării cu energie electrică din Occident sunt un mijloc de război hibrid. Nu ar trebui să ne prefacem că aceasta este doar o teorie. Trebuie să ne pregătim pentru pene de curent în Austria și în Europa.” Tanner a subliniat că „până cel târziu în a patra zi de pană de curent, o treime din populație nu ar mai putea să aibă grijă de ea însăși”. Prin urmare, armata vrea să înființeze până în 2025 un total de 100 de barăci autosuficiente, care să se poată întreține singure timp de două săptămâni. În plus, ar trebui să existe așa-numitele insule de securitate, care „în caz de urgență pot fi puncte de contact pentru ajutoarele civile și pentru ofițerii de aplicare a legii”.

Politicianul ÖVP nu se așteaptă ca războiul din Ucraina să se încheie prea curând. Rusia are rezerve enorme de material și soldați, a spus ea. „Din fericire, Ucraina a făcut realizări foarte importante, dar are un teritoriu imens de apărat. Nu este clar dacă va exista vreodată un învingător în acest război”. Tanner a făcut apel la comunitatea internațională să se concentreze mai mult pe negocieri pentru a rezolva războiul din Ucraina și să colaboreze cu Ucraina în această problemă. „Este important că există discuții în fundal și că accentul se pune din ce în ce mai mult pe diplomație.”

Unele state UE ar fi de părere că Ucraina, în calitate de stat suveran, ar trebui să decidă singură când ar trebui să aibă loc negocierile și care ar trebui să fie obiectivul acestora. „De asemenea, se poate vedea că Occidentul, care sprijină Ucraina de luni de zile cu arme și miliarde, trebuie să colaboreze cu Kievul pentru a afla când se va atinge limita acestui război și când are sens să înceapă negocierile într-un format adecvat”, a declarat ministrul apărării.

Aceasta este „o chestiune dificilă”, dar comunitatea internațională ar trebui acum să se ocupe mai intens de această chestiune, potrivit lui Tanner. „În acest context, nu trebuie să uităm că prețurile ridicate la energie, care sunt o consecință a războiului brutal de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei, ar putea fi percepute din ce în ce mai mult ca o povară de către oamenii din Occident.”

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...