Ministerul rus de Externe: Utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă

Ministerul rus de Externe a transmis joi că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în ”situaţii de urgenţă” şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Vorbind la un briefing, purtătorul de cuvânt al MAE rus Ivan Neciaev a menţionat că armele nucleare ar putea fi folosite de către Rusia doar ca măsură ”de răspuns”.

”Doctrina militară a Rusiei permite un răspuns nuclear numai ca răspuns la ameninţarea cu distrugerea în masă sau când existenţa fundamentală a statului este ameninţată”, a aminitit oficialul rus.

”Aşadar, utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat mai devreme săptămâna aceasta că Rusia ”nu are nevoie” să-şi folosească arsenalul nuclear în campania sa militară în Ucraina, el calificând speculaţiile mediatice conform cărora Moscova ar putea desfăşura arme nucleare sau chimice în acest conflict drept ”minciuni absolute”.