Ministerul rus de Externe comentează extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu: Vom monitoriza acţiunile României, vom evalua riscurile emergente şi le vom lua în considerare în momentul planificării militare

Activităţile NATO în Europa de Est şi în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea pentru un posibil conflict cu Moscova, a declarat joi Ministerul rus de Externe, comentând, între altele, la solicitarea agenţiei de stat RIA, extinderea bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu.

MAE rus a subliniat, în argumentarea tezei sale, întărirea potenţialului militar al blocului militar occidental în România, Polonia şi ţările baltice. „Toate acestea sunt pregătite pentru a-i pregăti pe aliaţii din bloc pentru o eventuală ciocnire cu ţara noastră”, a declarat ministerul.

„O astfel de activitate este provocatoare, exacerbează tensiunile militare de-a lungul perimetrului frontierelor Rusiei şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ţării”, scrie RIA rezumând poziţia MAE rus.

Ministerul rus a citat în mod specific extinderea bazei aeriene româneşti de la Mihail Kogălniceanu ca exemplu de militarizare a Europei de Est şi a regiunii Mării Negre, menţionează RIA. Conform agenţiei ruse de ştiri, instituţia condusă de Serghei Lavrov promite că va monitoriza acţiunile României, va evalua riscurile emergente şi le va lua în considerare în momentul planificării militare.

Moscova a remarcat în repetate rânduri că Alianţa Nord-Atlantică vizează confruntarea, iar extinderea sa în continuare nu va aduce mai multă securitate în Europa. În acelaşi timp, Kremlinul a subliniat că Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru niciuna dintre ţările blocului, dar nu va ignora acţiunile potenţial periculoase pentru interesele sale. Cu toate acestea, rămâne deschisă la dialog, dar pe picior de egalitate, iar Occidentul ar trebui să renunţe la cursul său de militarizare a continentului – explică, în chip de context, agenţia RIA, care este sub controlul Kremlinului.

Ştirea este însoţită de o casetă cu informaţii despre baza de la Mihail Kogălniceanu: „Autorităţile române au promis anterior că vor investi 2,5 miliarde de euro în modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Acolo va fi construită şi o tabără militară, care va putea găzdui zece mii de militari şi familiile acestora. Potrivit TVR Info, modernizarea va permite transformarea bazei în cea mai mare facilitate NATO de acest tip din Europa până în 2040. Trupele americane o folosesc din 1999”, arată RIA.