ROPRES

Ministerul Mediului răspunde la întrebarea senatorului Valentin Cioromelea (AUR): Ce s-a întâmplat cu banii alocați pentru studiul de impact asupra Canalului Bâstroe?

Senatorul AUR Valentin Cioromelea a solicitat autorităților să transmită ce s-a întâmplat cu acele 2,4 milioane de lei reprezentând fonduri destinate realizării unui studiu de impact privind Canalul Bâstroe, potrivit H.G. 616/2015. Despre acest studiu nu s-a mai comunicat nicio informație, astfel că primul și singurul studiu de impact asupra mediului din Delta Dunării este cel realizat în 2005.

Senatorul Valentin Cioromelea subliniază că acești bani ar fi trebuit să fie folosiți pentru a evalua efectele negative ale adâncirii Canalului Bâstroe și pentru a găsi soluții pentru protejarea mediului înconjurător. Faptul că aceste fonduri nu au fost utilizate în acest scop ridică mari semne de întrebare, existând posibilitatea ca banii respectivi să fi fost deturnați către terți.

Ministerul Mediului a răspuns succint la întrebarea adresată de către senatorul Valentin Cioromelea, precizând că studiul privind monitoringul calităţii componentelor fizico-chimice şi biologice din Delta Dunării şi zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontalier al canalului Bâstroe şi analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării va demara odată cu încheierea contractului de finanțare a acestuia:

potrivit art. 2, alin.1 din H.G. nr. 616/ 2015, suma prevăzută „se acordă pentru pozițiile 1-46 beneficiarului Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care contractează realizarea studiilor prevăzute în anexă, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind achiziţille publice”, procedurile de încheiere a contractului de finanțare pentru acest studiu se află în desfășurare, iar creditele de angajament necesare sunt prevăzute în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu”.

S-ar putea să-ți placă și...