Ministerul Mediului anunță că Sorin Lucaci va fi noul director general al Apelor Române de luni. Gabriel Francisc Știka a fost înlocuit după ce a fost prins la volan cu permisul suspendat

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță că Administrația Națională „Apele Române” va avea un nou director general. Gabriel Francisc Știka va fi înlocuit de Sorin Lucaci, potrivit unui comunicat de presă. Această decizie a apărut ca răspuns la infromațiile apărute în presă conform cărora directorul de la Apele Române, Gabriel Francisc Stika (PSD), a fost prins de polițiști în noaptea de 11 august, în județul Tulcea, având permisul de conducere suspendat. Potrivit surselor judiciare, în cauză s-ar fi deschis un dosar penal.

„Am avut astăzi o discuție cu Directorul General al Administrației Naționale „Apele Române”, domnul Gabriel Francisc Știka, despre incidentul în care acesta a fost implicat în data de 11 august 2022. Astfel, în urma discuției, am decis ca începând de luni, 29 august, A.N „Apele Române” să fie conduse de domnul Sorin Lucaci” a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Sorin Lucaci a preluat în aprilie 2022 funcția de director general la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Banat, cel care în trecut a fost director al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișara (DRDP), potrivit publicației deBanat.ro. Sorin Lucaci nu este membru de partid, dar a fost propus pentru acesată funcţie de PSD Caraş-Severin, propunere cu care a fost de acord şi PSD Timiş, aşa cum era înţelegerea dintre cele două filiale. De altfel, a fost a doua propunere făcută de social-democraţii cărăşeni, prima fiind refuzată de omologii lor din Timiş.

Lucaci este inginer de drumuri, în perioada 2011-2012 fiind director general al DRDP Timişoara, după ce mai mulţi ani a fost director adjunct. Lucaci îl înlocuieşte în funcţie pe Cristian Moisescu Ciocan, cel care conduce instituţia cu titlu de interimat din aprilie anul trecut. Numirea va fi oficializată cel mai târziu săptămâna viitoare.

Acum fostul directorul de la Apele Române, Gabriel Francisc Stika, care a fost prins la volan cu permisul suspendat, va fi „schimbat imediat” din funcție, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru G4Media.ro.

Contactat de jurnaliști, Stika a confirmat că a fost oprit în trafic în noaptea de 11 august, dar a evitat să spună dacă avea permisul suspendat la acel moment. Stika a spus doar că a mai fost oprit în trafic cu ceva timp în urmă, dar că avocatul său a contestat procesul verbal. Întrebat dacă i s-a deschis dosar penal, directorul de la Apele Române a răspuns: ”nu am această informație”. Apoi a invocat legătura telefonică slabă și nu a mai răspuns la apeluri.

Potrivit surselor, Stika este un apropiat al ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu, fiind puternic susținut de acesta pentru funcția de director la Apele Române. Stika a fost director al direcției de drumuri din perioada 2018-2020 din Consiliului Județean Caraș Severin. A mai fost patru ani viceprimar PSD la Oțelul Roșu și este un apropiat al deputatului Ion Mocioalcă.