Ministerul Educației răspunde la interpelarea senatorului Sorin Mateescu (AUR): Copiii nu vor primi nici anul acesta cei 500 de euro pentru educație

Legea educației naționale nr.1/2011 prevedea faptul că, pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a acestui act normativ (9 februarie 2011), statul va acorda 500 de euro în scop educațional. Suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a amânat permanent acordarea acestui ajutor. Senatorul AUR Sorin Mateescu a solicitat Ministerului Educației clarificări, având în vedere că în noua lege a învățământului preuniversitar nu mai există nicio astfel de prevedere.

La solicitarea senatorului AUR Sorin Mateescu, Ministerul Educației a transmis că măsura privind sprijinul de stat de stat pentru exercitarea dreptului la educație permanentă se amână din nou până la finalului anului 2023. Este vorba, așadar, de 10 ani în care măsura a fost amânată succesiv.

„Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educației permanentă, prin acordarea unei sume reprezentând echivalentul în lei a 500 euro tuturor copiilor, la nașterea acestora, urma să fie alocat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În conformitate cu prevederile art.361 alin. (3) lit. e) din Legea educației naționale nr.1/202,2 cu modificările și completările ulterioare, măsura acordării a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut a fost prorogată succesiv, până la data de 31 decembrie 2023”.

În ceea ce privește absența acestei prevederi din Legea învățământului preuniversitar, adoptată în data de 22 mai 2023, ministerul a transmis că în cadrul dezbaterilor din Parlament s-au putut face o serie de amendamente.