Ministerul Educației a publicat rezultatele de la Evaluarea Națională. Decalaje mari între elevii de la oraș și cei de la sat

Ministerul Educației a publicat primele rezultate la examenul de Evaluare Națională. Dintre cei aproape 154 de mii de elevi care au susținut examenul, 76,2% dintre ei au obținut o medie peste cinci. 429 candidați au obţinut media 10. Media de la Evaluarea Națională reprezintă nota după care se vor face admiterile la liceu.

Rata de participare în sesiunea 2023 a Evaluării Naționale a fost 95,3% față de 93,9% în 2021, respectiv 95,5% în 2022.

76,2% dintre elevi au luat medii peste 5 la Evaluarea Națională 2023, comparativ cu 2022, când rata a fost de 82,3%.

429 de absolvenți de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece), față de 221 în 2022.

În județul Dâmbovița, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a au fost evaluate digitalizat în cadrul unui programul pilot derulat de Ministerul Educației.

Decalaje mari între sat și oraș

Statistica publicată de Ministerul Educației arată diferențe semnificative între mediile obținute de elevii de la oraș și cei de la stat.

Astfel, în zona rurală, procentul elevilor care au obținut medii sub 5 a fost de aproape 40% în timp ce la oraș, acest procent înseamnă doar 14%.

Diferența majoră se menține între rural și urban și la nota la proba de Limbă și Literatură Română. Aproape 37% dintre candidații din mediul rural au luat sub nota 5 la această probă, în timp ce elevii de la oraș care nu au luat notă de trecere a fost de aproape 14%.

La fel, la Matematică, 14,95% dintre elevii din mediul urban au luat sub 5, în timp ce la sate nu au trecut proba peste 40% dintre participanți.

Rezultatele publicate de Ministerul Educației prezintă situația Evaluării Naționale înainte de soluționarea contestațiilor. Contestațiile pot fi depuse marți, 28 iunie și joi, 29 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 4 iulie.

Media de la Evaluarea Națională reprezintă nota luată în considerare pentru concursurile de admitere la liceu.

Până anul trecut, media de admitere pe baza căreia s-a făcut înscrierea în clasa a IX-a s-a calculat ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională şi media generală de absolvire a claselor V-VIII-a.