ROPRES

Ministerul Apărării, despre o eventuală achiziție a sistemului anti-rachetă Iron Dome din Israel: În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depășește 100 milioane de euro este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”

Distribuiți acest articol!

Întrebat dacă va cumpăra sistemul antibalistic Iron Dome din Israel, Ministerul român al Apărării a transmis, la solicitarea jurnaliștilor, că în cadrul programelor de înzestrare este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, fără să facă alte referiri la informațiile apărute zilele trecute în presa israeliană, arată G4media.ro.

Publicația Haaretz a scris că România e foarte dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, citând unele surse, în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al Apărării Vasile Dîncu. Acesta le-a declarat jurnaliștilor israelieni că „Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană”.

Am întrebat MApN dacă există o astfel de intenție și dacă da, care va fi procedura de achiziție și ce buget este estimat. Fără să facă nicio referire la sistemul antibalistic israelian Iron Dome, MApN a răspuns doar că în cadrul programelor de înzestrare a Armatei Române există și intenția achiziționării unui „sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, categorie în care se încadrează și IRON DOME:

„În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depășește 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului, este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”. Fondurile pentru finanțarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030. Programul se află, la acest moment, în procedură de fundamentare, nefiind luate decizii cu privire la modul de desfășurare a achizițiilor”, este răspunsul transmis de MApN.


Reamintim că într-un interviu pentru Haaretz, ministrul Apărării Vasile Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa dorește să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat el.

„Vrem să aducem în România cunoașterea și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară e de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, e o țară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea să obțină și licență pentru producția lor în România, iar acest lucru e foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sisteme de armament către NATO”, a mai declarat Vasile Dîncu jurnaliștilor israelieni.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...