Miliardarii emit de un milion de ori mai multe gaze cu efect de seră decât un om obișnuit

Un raport publicat de organizația Oxfam, fondată în Marea Britanie, și-a bazat concluziile pe o analiză detaliată a investițiilor a 125 dintre cei mai bogați miliardari din lume.

Raportul Oxfam, arată că, spre deosebire de oamenii obișnuiți, investițiile celor mai bogați oameni produc până la 70% din emisiile de gaze cu efect de seră, o medie anuală de 3 milioane de tone metrice de dioxid de carbon (CO2) per persoană, ceea ce este de un milion de ori mai mare decât media de 2,76 tone de CO2 pentru cei cu un nivel de trai obișnuit

Nafkote Dabi, lider în domeniul schimbărilor climatice la Oxfam, a declarat că emisiile provenite din stilul de viață al miliardarilor, cu avioanele și iahturile lor private, sunt deja de mii de ori mai mari decât cele ale unei persoane obișnuite. Emisiile de gaze cu efect de seră provocate de investițiile lor sunt de peste un milion de ori mai mari.

„Acești câțiva miliardari împreună au „emisii de investiții” care egalează amprentele de carbon ale unor țări întregi precum Franța, Egiptul sau Argentina. Responsabilitatea majoră și în creștere a oamenilor bogați pentru emisiile generale este rareori discutată sau luată în considerare în elaborarea politicilor climatice. Acest lucru trebuie să se schimbe. Acești investitori miliardari aflați în vârful piramidei corporative au o responsabilitate uriașă pentru a determina căderea climei. Au scăpat de responsabilitate prea mult timp”, a spus ea.

Studiul a mai descoperit că miliardarii au avut în medie 14% din investițiile lor în industrii poluante, cum ar fi energia și materiale precum cimentul. Doar un miliardar din eșantion a avut investiții într-o companie de energie regenerabilă.

„Avem nevoie de COP27 pentru a expune și a schimba rolul pe care marile corporații și investitorii lor bogați îl joacă în profitul de pe urma poluării care conduce criza climatică globală”, a spus Dabi, potrivit CNN.