Mihail Albișteanu (AUR): Unirea Principatelor Române, unul dintre evenimentele istorice care ne definesc ca națiune

Deputatul AUR Mihail Albișteanu a discutat, în cadrul platoului BZI Live, despre importanța zilei de 24 ianuarie, când toți românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române sau Mica Unire (1859). De asemenea, Albișteanu a prezentat inițiativele şi propunerile înregistrate la Camera Deputaților care vizează Iașiul şi zona Moldovei din perspectiva infrastructurii, a finanţării de la bugetul naţional a unor proiecte care să privească acest areal.

Suntem obligați să valorizăm momentul 24 ianuarie. A fost un moment-cheie pentru întreaga națiuni. Să nu uităm aceste evenimente. Observăm, că în ultimii 30 de ani, treptat, dar cu foarte multă atenție, s-a mers pe ideea de a lovi istoria. Mai ales istoria națională. Nu mai avem nevoie de istoria românilor! Acum, istoria românilor se studiază doar la clasa a 8-a. În rest se studiază doar istoria universală amestecată. Uneori nici nu este respectată cronologia. Noi suntem formați în școala veche și ne interesează să menținem interesul elevilor pentru aceste evenimente importante din istoria românilor. Aceste evenimente ne definesc ca națiune. Trebuie să avem o abordare realistă, pentru că acele evenimente nu s-au întâmplat pur și simplu, a fost vorba de formarea luptei unei generații, am avut nevoie și de un cadru internațional favorabil”, a declarat Albișteanu.

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:

https://www.bzi.ro/deputatii-aliantei-pentru-unirea-romanilor-aur-cristian-ivanuta-si-mihail-albisteanu-intr-un-dialog-special-programat-in-platoul-bzi-live-4358123