Mihail Albișteanu (AUR) avertizează: Opoziția trebuie să fie vigilentă. Alianța PNL-PSD, un adevărat pericol pentru democrație

Deputatul AUR Mihail Albișteanu a participat la emisiunea Prim-plan obiectiv de la TVR Iași, în cadrul căreia a discutat despre situația politică actuală, criza energetică și certificatul de vaccinare. În acest context, parlamentarul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibile abuzuri de putere ce ar putea fi comise de către alianța PNL – PSD, girată de președintele Klaus Iohannis.

Deputatul AUR a declarat că nu a fost deloc surprins de faptul că PSD a acceptat propunerea liberalilor de a forma o coaliție de guvernare, ținând cont că România va primi bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar aleșii locali PSD speră să obțină fonduri din acest program. „Probabil că social-democrații au fost interesați să intre la guvernare și din acest motiv. E posibil să fie vorba de un compromis, liderii social-democrați să fi cedat la presiunea primarilor PSD care doreau să ajungă și ei la fonduri”.

Albișteanu a atras atenția că situația politică actuală este inedită. În opinia sa, nu putem vorbi despre un USL 2 pentru că în acest moment, deși există o alianță PNL și PSD, în opoziție sunt doar partide noi – AUR și USR. În plus, președintele Iohannis girează această „alianță imensă”, care reprezintă un pericol la adresa democrației din România pentru că pot modifica inclusiv Constituția, dacă își doresc acest lucru. „Pe vremea USL, aveam un partid mare în opoziție (PDL), iar președintele nu era de partea partidelor aflate la guvernare contrapondere. În acest moment, PNL-PSD că au peste 70% împreună, deci ar putea comite abuzuri de puteri, ar putea merge pe legi organice, este o situația complet nouă”, a precizat deputatul AUR.

În ceea ce privește eventuala introducere a certificatului verde pentru angajați, Mihail Albișteanu a reiterat poziția partidului din care face parte: AUR nu susține certificatul verde și se opune scindării societății în vaccinați și nevaccinați. „Nimeni nu neagă existența bolii, dar ne opunem măsurilor aberante și vaccinării obligatorii”. Legea privind introducere certificatului verde a trecut de Senat, însă încă nu a fost supusă votului în plenul Camerei Deputaților. „Încă mai sunt amendamente de depus la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților”, a precizat Albișteanu.

Fiind întrebat despre creșterea prețurilor la energia electrică, deputatul AUR a subliniat că singura soluție cu care este de acord este plafonarea prețurilor, așa cum au făcut și alte țări, de exemplu, Franța.

Puteți urmări emisiunea aici: