Mexicul cere Statelor Unite informaţii despre presupuse abuzuri împotriva migranţilor

Mexicul a anunţat miercuri că a cerut oficial un raport din partea autorităţilor din Statele Unite privind presupuse practici necorespunzătoare în centrele de detenţie a migranţilor, menţionând acuzaţii de abuzuri sexuale şi histerectomii neautorizate, informează Reuters, citată de Agerpres.

Cererea a fost formulată după reclamaţia unei asistente medicale, avertizor public, conform căreia mai multe deţinute dintr-un centru de detenţie a imigranţilor din statul Georgia au fost supuse unor proceduri ginecologice greşite, cum ar fi extirparea chirurgicală a uterului. Reclamaţia nu preciza naţionalitatea deţinutelor afectate.

Într-un alt caz, ministerul de externe de la Ciudad de Mexico a comunicat că consulatul din El Paso, în statul Texas, ţine legătura cu o cetăţeană mexicană şi cu avocatul acesteia după o acuzaţie de abuz sexual la adresa unor agenţi ai autorităţii vamale şi de emigraţie din SUA (US Immigration and Customs Enforcement, ICE). Ministerul nu a dat alte detalii.

În august, organizaţiile non-profit ProPublica şi The Texas Tribune au semanalat acuzaţii privind abuzuri sexuale comise de un gardian împotriva deţinutelor, inclusiv o mexicană, la un centru de detenţie a imigranţilor din El Paso. ICE a anunţat că va avea loc o anchetă.

Ministerul a declarat că ambele consulate încearcă să obţină lămuriri de la autorităţile americane şi să identifice orice cetăţean mexican afectat. Mexicul a activat mecanismele de protecţie consulară, iar personalul consulatelor urmăreşte mai atent centrele de detenţie, pentru a verifica dacă sunt respectate drepturile. ‘Guvernul mexican va urmări prompt cazurile prin diferitele instrumente diplomatice şi juridice, pentru a înţelege pe deplin ce s-a întâmplat’, arată un comunicat.

Acuzaţiile asistentei medicale Dawn Wooten privind Centrul de Detenţie al Comitatului Irwin au fost înregistrate luni la Biroul Inspectorului General al Departamentului pentru Securitatea Internă al SUA de către grupurile de susţinere Project South şi Government Accountability Project. Reuters a discutat cu avertizoarea publică, dar nu a reuşit să confirme independent cazuri de histerectomie în neregulă.

ICE a respins luni acuzaţiile asistentei, dar nu a răspuns imediat unei solicitări ulterioare Reuters de a comenta celelalte informaţii.