Economie

Metrou – Guvernul extinde cu mult, până în 2032, un împrumut cu Japonia pentru linia Aeroport Henri Coandă, din care a cheltuit în 11 ani doar 8,5 milioane de euro pe consultanță

Metrou – Guvernul extinde cu mult, până în 2032, un împrumut cu Japonia pentru linia Aeroport Henri Coandă, din care a cheltuit în 11 ani doar 8,5 milioane de euro pe consultanță
Distribuiți acest articol!

Guvernul extinde cu 11 ani, până în decembrie 2032, termenul limită de accesare a banilor din acordul de împrumut în valoare de 41,87 miliarde yeni (324 milioane euro) încheiat în 2010 cu Japonia pentru realizarea legăturii rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni – București, după ce a primit acordul Agenției Internaționale de Cooperare a Japoniei (JICA), instituția care acordă împrumutul. Guvernul a cerut în octombrie părții nipone prelungirea acordului de împrumut, explicând că până la momentul respectiv au fost efectuate doar cheltuieli de consultanță în suma de 1,1 miliarde yeni (8,5 milioane euro), în timp ce pentru lucrări de construcții nu fusese atrasă nicio sumă din împrumut.

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de hotărâre de guvern pentru extinderea perioadei în care poate fi accesat împrumutul. În lipsa unei înțelegeri cu JICA pentru extinderea înțelegerii, aceasta expira la 22 decembrie 2021.

Proiectul este întârziat de mai mulți ani. În primăvara anului trecut, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR PLUS), spunea că densitatea zonei de la stația Tokyo până la Aeroportul Otopeni este cea mai mică din București și, deci, se pune problema dacă această investiție de 700 de milioane de euro este utilă în această formă. După ieșirea USR de la guvernare, Executivul a decis să continue cu  extinderea metroului până la Aeroportul Otopeni.

Acordul de împrumut, în valoare de 41,87 miliarde yeni (324 milioane euro), pentru finanțarea Proiectului privind realizarea legăturii rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni – București, semnat la Tokyo la 10 martie 2010, a fost ratificat prin Legea nr. 228/2010.

CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Reorganizarea Vămii: Autoritatea Vamală Română va avea 3.060 de posturi, față de 2.660 la actuala structură a DGV. Reorganizare la birouri vamale de frontieră.

 » Aflați mai multe informații aici.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...