Mesajul batjocoritor al lui Lukașenko pentru Europa. Aliatul lui Putin, filmat când tăia lemne VIDEO

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al lui Vladimir Putin, a publicat miercuri, 14 septembrie, o înregistrare video în care apare, batjocoritor, în timp ce taie lemne pentru a ajuta Europa ”să nu moară de frig” în iarna care se apropie, relatează France Presse.

Mesajul ironic intervine într-un moment în care ţările europene, confruntate cu o explozie a preţului la gaze şi electricitate din cauza conflictului în Ucraina, se aşteaptă la penurii şi cer locuitorilor lor ”sobrietate” energetică.

În înregistrarea video, difuzată de televiziune naţională, Lukaşenko apare cu un topor în faţa unui morman de buşteni proaspăt tăiaţi.

”Nu vom lăsa Europa să moară de frig. Îi vom ajuta pe fraţii noştri. Poate că şi ei ne vor ajuta într-o zi la fel”, spune aliatul lui Putin, înainte de a despica un buştean cu o lovitură puternică de topor.

”Europa nu poate să facă mofturi în acest moment. Brad sau mesteacăn, important e să le fie cald”, a continuat Lukaşenko.

Această punere în scenă a liderului belarus, obişnuit cu apariţii publice insolite, intervine în timp ce relaţiile între ţările europene şi Minsk, aliat al Moscovei, sunt extrem de tensionate.

Belarus, situat la frontiera cu Ucraina, şi-a pus teritoriul la dispoziţia Moscovei pentru a ataca Ucraina.

În contextul conflictului din Ucraina, Rusia – furnizor major de hidrocarburi pentru Europa – şi-a redus puternic livrările de gaze, provocând temeri de penurii şi un salt al preţurilor.

Această inflaţie a preţurilor la energie suscită temeri privind o gravă criză energetică în această iarnă în Europa, determinând guvernele europene să ceară populaţiei şi companiilor să-şi reducă consumul.