Merkel spune că a încercat în zadar, la final de mandat, să-şi convingă partenerii europeni să discute cu Putin despre Ucraina

Fostul cancelar german, Angela Merkel, a dezvăluit că în 2021 a încercat să-şi convingă partenerii europeni să creeze un format nou pentru a discuta cu Vladimir Putin despre tensiunile cu Ucraina, dar şi-a dat seama că nu va avea sorţi de izbândă, întrucât la acel moment era pe final de mandat şi nu mai avea influenţă.

Într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel, citat de Agerpres, Merkel a spus că a avut această iniţiativă deoarece a considerat că Protocolul de la Minsk, semnat în 2014 de Rusia, Ucraina şi provinciile Doneţk şi Lugansk pentru soluţionarea conflictului din aceste regiuni separatiste proruse devenise perimat. „Acordul de la Minsk a rămas neaplicat. În vara lui 2021, după ce preşedinţii Biden şi Putin s-au întâlnit, eu am dorit să stabilesc un format de dezbatere european independent cu Putin şi cu Emmanuel Macron în Consiliul UE”, a spus Merkel.

„Unele persoane au ridicat obiecţii, iar eu nu mai aveam forţe să mă impun pentru că toţi ştiau că în toamnă nu voi mai fi (cancelar n.r.)”, a spus fostul cancelar.

Angela Merkel și-a amintit că în discuţiile avute la acea vreme cu alţi lideri ai statelor UE le-a cerut explicaţii.

„De ce nu intervii? Hai, spune ceva! Unul mi-a spus: este prea mult pentru mine. Altul doar a ridicat din umeri: asta trebuie să o facă cei mari”, a relatat Merkel din discuţiile avute în Consiliul European. Merkel a avut aceeaşi senzaţie de neputinţă şi la ultima sa întâlnire cu Putin, la Kremlin, unde venise într-o vizită de rămas bun înainte de a părăsi postul de cancelar. „Senzaţia a fost foarte clară: în ce priveşte puterea, eşti terminată”, a constatat fosta şefă a guvernului de la Berlin, care, după patru mandate în acest post, a ales să se retragă din viaţa politică.

„Pentru Putin contează doar puterea”, a observat Merkel, care a mai spus despre acel episod că, deşi se aştepta să se întâlnească cu Putin doar între patru ochi, acesta a venit la întâlnire însoţit de ministrul său de externe Serghei Lavrov.