Meniu servit la Institutul Oncologic din București: ciorbă cu gândaci

Rămas fără bucătărie din toamna anului trecut, Institutul Oncologic din Capitală a apelat la o firmă de catering, abonată la contracte cu spitale, școli și grădinițe publice, pentru a livra mâncarea pacienților. Săptămâna asta, la meniul bolnavilor de cancer din secția de terapie intensivă a fost adăugat un gândac. Managerul spune că a sesizat firma, aceasta din urmă acuză „interese”.

Un pacient din secția de terapie intensivă a Institutului Oncologic București a surprins insecta plutind în zeama dintr-o lingură de mâncare. S-a întâmplat la un moment dat în cursul zilei de miercuri, 2 august, la una dintre mese.

Fotografia, preluată de un medic de gardă, a început apoi să circule printre angajații spitalului în dimineața de joi. Nu se știe dacă insecta a ajuns în mâncare din spital sau așa a venit de la firma de catering cu care are contract unitatea spitalicească, SC Cristin N L Impex SRL. Însă pacienții au consumat în continuare alimentele aduse de firmă, au spus surse din spital, pentru Libertatea. „Mi se pare incredibil să taci, pacienții încă mănâncă mâncarea aia”, a declarat un angajat al spitalului.

Contactat de ziar, managerul interimar al IOB, Virgil Prunoiu, a confirmat incidentul și a spus că „am luat măsuri”.

„Am primit solicitarea de la medicul șef secție ATI. Am luat măsuri și am trimis firmei de catering sesizarea pentru a îmbunătăți livrarea alimentelor”, a declarat Prunoiu pentru ziar. Nu a spus însă dacă a aflat de situația mâncării miercuri sau joi și nici ce înseamnă concret acele măsuri. Prunoiu a mai spus că joi a fost verificată toată mâncare existentă în spital. „Am anunțat firma să îmbunătățească mâncarea și condițiile de livrare”, a spus managerul.

Cine este firma livratoare: zeci de contracte cu instituțiile publice
Bucătăria Institutului Oncologic a fost închisă în octombrie anul trecut, Protecția Consumatorului a găsit nereguli acolo, în urma unor controale în mai multe spitale din București. De altfel, spitalul menționează asta în anunțul de pe site-ul sistemului de achiziții publice SEAP, prin care a contractat de urgență o firmă de catering.

Contractul datează din decembrie 2022, iar în SEAP a fost publicat în februarie 2023. Acesta a expirat în iulie și a fost reînnoit în urmă cu câteva zile. Acest al doilea contract nu apare în SEAP. Firma SC Cristin N L Impex SRL aparține soților Nicolae și Maricica Onu, care mai dețin împreună alte șase firme din domeniul alimentar. Cu o cifră de afaceri de aproape 25 de milioane de lei, profitul firmei a crescut cu 170% anul acesta față de anul trecut, după ce a fost mult pe pierdere în 2020, conform datelor de la Registrul Comerțului prezentate pe platforma Termene.ro. Din 2021, firma a obținut aproape 80 de contracte cu grădinițe, școli și spitale, între care Spitalul de Urgență Elias și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”. E vorba atât de servicii de catering, cât și de livrare a unor alimente, precum legume, fructe sau lactate.

Directoarea firmei de catering: „Sunt interese la mijloc”
„Dacă cineva vrea să-ți facă rău, îți poate face”, a spus Maricica Onu, întrebată de Libertatea despre incidentul de la IOB. „Noi lucrăm cu multe spitale și avem mare grijă. E prima dată când se întâmplă așa ceva”, a mai spus administratora firmei.

Ea acuză că la mijloc sunt „interese, dacă dintr-odată sunt probleme” și spune că cineva nu mai vrea ca firma ei să furnizeze mâncare spitalului. Întrebată despre cel de-al doilea contract cu unitatea de pe Fundeni, Onu a spus că nu-și amintește nici când l-a semnat, nici valoarea lui și nu știe nici motivul pentru care nu este publicat în SEAP. „Nu mă ocup eu de contracte”, a adăugat Onu.

Rafila vrea să reabiliteze bucătăriile spitalelor pentru ca pacienții să beneficieze de întreaga sumă alocată pentru hrană.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, vineri, că vrea să acceseze 450 milioane de euro de la Banca Mondială pentru a reabilita bucătăriile în 252 de spitale din România, în cadrul programului „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, scrie News.ro.

„Există o discuţie în spaţiul public privind hrana pacienţilor. Avem modele de bună practică, spitale care prepară hrana şi în felul acesta întreaga sumă alocată pacientului este folosită pentru asta, nu e folosită pentru transport sau pentru profitul, care e firesc, şi pe care îl ia operatorul care face catering în spitale.

Am făcut o evaluare în 252 de spitale publice, să vedem care este situaţia. Majoritatea, două treimi din spitale, aveau catering. Mâncarea ori e rece, ori e puţin atrăgătoare, poate şi din punct de vedere al conţinutului pentru că discutăm şi de transport, şi de ambalaje, şi de profitul unei astfel de companii care furnizează mâncarea.