Medicul legist care explică ce a aflat despre decesele de COVID-19 până acum
Medicul a oferit aceste explicaţii în urma valului de suspiciuni la adresa veridicității înregistrărilor celor decedați în urma infecției cu virusul SARS-Cov-2, suspectați că ar muri din pricina altor cauze.
Cristian Stan, medic legist, a făcut o declarație despre descoperirile care se fac în urma autopsiilor la persoanele decedate, infectate cu SARS-Cov-2.
“Pacienţii decedaţi, care au fost autopsiaţi, după infecţia pulmonară cu virusul SARS-Cov-2 aveau şi o suprainfecţie bacteriană. Această infecţie scade dramatic capacitatea imună a plămânilor şi atunci orice bacterie se grefează pe plămâni şi apar focare bronhopneumonice. Dar din punctul de vedere al evoluţiei pneumoniilor virale, cam aceasta este regula”, a explicat acesta.
Pe lângă aceste efecte descoperite la pacienții decedați în urma infecției de coronavirus, au mai fost identificate “apă în plămâni” și tromboze pulmonare, adică niște mici vase de sânge cu cheaguri care opresc trecerea sângelui la țesutul pulmonar.
“Astfel, pe de o parte, se accentuează inflamaţia locală şi pe de altă parte scade oxigenarea sângelui”, a explicat Cristian Stan.
Medicul legist a confirmat că “se moare de Covid-19”
Afirmaţia vine în încercarea de a contracara trendul de opinii des întâlnite printre populație cum că decesele înregistrate ca fiind cauzate de infecția cu SARS-Cov-2 ar fi, de fapt, cauzate de alte boli de care pacienții sufereau.
“Infecţia e cea care determină ca pacientul să ajungă în statusul de prăbuşire a imunităţii şi bineînţeles că toate fenomenele septice ulterioare sau insuficienţa multiorganică sau sindromul inflamator sistemic sunt determinate de această infecţie virală. E adevărat că marea majoritate poate mor de o insuficienţă a organelor, care este mixtă, septică şi inflamatorie, dar boala virală este cea care creează premisele acestor complicaţii. Este evident din punct de vedere ştiinţific”, explică specialistul.
Medicul legist a mai arătat că boala provocată de infecția cu virusul SARS-Cov-2 nu are o evoluție liniară, ci fie una bruscă, în care starea de sănătate este înrăutățită subit, fie una în doi timpi.
De asemenea, la unii pacienți se observă o evoluţie aparent pozitivă, dar cu fenomene de coagulare care determină nişte efecte de tip infarcte – miocardic, cerebral, renal sau alte tipuri de obstrucţii vasculare care deteriorează dintr-o dată şi neaşteptat starea de sănătate.