Medicul Dan Tesloianu ar fi falsificat acte de consimţământ pentru montarea dispozitivelor cardiace de la cadavre

Parchetul General susține, în referatul prin care a obținut arestarea preventivă a medicului Dan Tesloianu, că acesta sau alți doctori, la cererea lui, ar fi falsificat acte de consimțământ care atestau acordul pentru montarea dispozitivelor cardiace de la persoane decedate.

Procurorii spun că Dan Tesloianu sau doctorii din subordine, la solicitarea acestuia, ar fi „alterat mai multe înscrisuri, respectiv formularele „Consimţământul informat al pacientului”, prin adăugarea, ulterior semnării acestora de către pacienţi, unui paragraf olograf, înainte de rubrica cu semnătura persoanelor în cauză şi fără a le aduce la cunoştinţă, că bolnavii şi-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extras din cadavre şi/sau efectuarea de modificări ulterioare pe FOCG (prin utilizarea de corectoare, rescriere și/sau adăugiri) referitoare la implanturi de dispozitive extrase de la pacienții decedați”.

Anterior, spun procurorii, pacienţii ar fi fost chemaţi la clinica privată pe care medicul o deţine alături de un alt doctor, iar unii ar fi primit diagnostice false sau chiar medicamente care să le provoace simptome care să justifice necesitate prescrierii unui stimulator cardiac.

În această manieră, potrivit parchetului, Dan Tesloianu, ajutat de alţi medici, ar fi montat 238 de astfel de dispozitive preluate de la cadavre.

Medicul, arestat preventiv


Pe 18 februarie, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului Dan Tesloianu, de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Doctorul este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.