Materia întunecată s-ar putea să nu existe deloc în Univers. Explicația incredibilă a astronomilor

De zeci de ani, astronomii, fizicienii și cosmologii au teoretizat că universul este format dintr-o materie exotică numit „materie întunecată”, care explică tiparul de comportament gravitațional al galaxiilor și al grupurilor de galaxii.

Materia întunecată, conform modelelor matematice, reprezintă trei sferturi din toată materia din univers. Dar nu a fost niciodată văzută sau explicată pe deplin. Și în timp ce materia întunecată a devenit teoria predominantă pentru a explica unul dintre cele mai mari mistere ale universului, unii oameni de știință au căutat motive alternative pentru motivul pentru care galaxiile acționează așa cum o fac.

Acum, o echipă internațională de oameni de știință spune că a găsit noi dovezi care indică faptul că materia întunecată nu există cu adevărat până la urmă.

În cercetările publicate în noiembrie în Astrophysical Journal, oamenii de știință raportează mici discrepanțe în viteza orbitală a stelelor îndepărtate, despre care cred că dezvăluie un slab efect gravitațional, unul care ar putea pune capăt ideilor despre materia întunecată.

Studiul sugerează că o înțelegere științifică incompletă a gravitației se află în spatele a ceea ce pare a fi forța gravitațională a galaxiilor și a grupurilor de galaxii, mai degrabă decât a unor cantități vaste de materie întunecată.

Asta ar putea însemna că matematica pură, și nu materia invizibilă, ar putea explica de ce galaxiile se comportă așa cum o fac, a spus co-autorul studiului, Stacy McGaugh, care conduce departamentul de astronomie la Case Western Reserve University din Cleveland.

Noile cercetări raportează că semnele unui val gravitațional slab, cunoscut sub numele de „efect de câmp extern” sau EFE, pot fi observate statistic la viteza orbitală a stelelor din peste 150 de galaxii. Autorii spun că efectul nu poate fi explicat de teoriile materiei întunecate, dar este prezis de ceea ce este cunoscut sub numele de teoria modificată a dinamicii newtoniene sau MOND.

„Ceea ce spunem cu adevărat este că există dovezi pentru o discrepanță”, a spus McGaugh. „Ceea ce vedeți nu este ceea ce este și adevărat, dacă știți ceva despre Newton și Einstein”. 

Teoria MOND a fost formulată în anii 1980 de către un fizician israelian, Mordehai Milgrom, pentru a explica discrepanțele observate fără a introduce în ecuație materia întunecată.

Aceasta propune ideea că gravitația provoacă o accelerație foarte mică, neprevăzută de Newton și Einstein, la niveluri atât de scăzute încât nu poate fi văzută decât în obiecte de dimensiuni de galactice și ar însemna că explicarea materiei întunecate nu este necesară.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: