Măștile de protecție nu pot provoca supraexpunere la dioxid de carbon, nici la pacienții cu boli pulmonare

Descoperiri recente contrazic afirmațiile care asociază purtarea măștilor de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus cu otrăvirea cu dioxid de carbon, prin captarea acestui compus chimic.

În timpul pandemiei de COVID-19, purtarea măștilor de protecție a devenit o problemă intens dezbătută la nivel de populație, unele persoane susținând în mod fals că masca ar putea pune sănătatea oamenilor în pericol. Acest studiu, publicat în jurnalul științific Annals of the American Thoracic Society, arată că nu se întâmplă așa, citează doc.ro.

Masca de protecție nu împiedică schimbul de gaze, nici la persoanele cu boli respiratorii

Oamenii de știință implicați în acest studiu au evaluat problemele care ar putea apărea cu schimbul de gaze, adică modificările nivelului de oxigen sau de dioxid de carbon la persoanele sănătoase, precum și la cele cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) înainte și în timpul utilizării măștilor chirurgicale. Persoanele cu BPOC, conform fișei informative despre educația pacientului privind boala trebuie, în general, „ să se străduiască mai tare pentru a respira, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație și/sau senzație de oboseală”.

Studiul a arătat că nu există efecte negative ale purtării măștii de protecție nici chiar la persoanele cu insuficiență pulmonară foarte severă. În ceea ce privește senzația de respirație îngreunată pe care o pot experimenta unii oameni sănătoși când poartă mască, savanții afirmă că aceasta nu înseamnă că schimbul de gaze este afectat.

Cel mai probabil, aceste persoane au impresia că le-ar fi necesară o ventilație mai mare când fac un efort, ceea ce nu înseamnă, însă, că se vor sufoca sau că se vor otrăvi cu dioxid de carbon. De asemenea, unii oameni sunt pur și simplu nemulțumiți sau stresați de faptul că trebuie să-și acopere fața și din acest motiv simt că nu mai pot respira normal.

 » sursa: www.replicaonline.ro