Actualitate ROPRES

Marta Petreu – laureata Premiului Scriitorul anului 2021

Marta Petreu – laureata Premiului Scriitorul anului 2021
Distribuiți acest articol!

Marta Petreu este laureata Premiului Scriitorul anului 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, pentru volumul Blaga, între legionari și comuniști, apărut în colecția „Plural” a editurii Polirom, și în ediție digitală.Premiul i-a fost decernat autoarei la Iași, vineri, 5 noiembrie, în cadrul Galei Scriitorilor Anului 2021, organizată de Uniunea Scriitorilor din România. Marta Petreu a fost premiată ex aequo cu Daniel Cristea-Enache – pentru volumul Linia de contur (editura Spandugino).

Marta Petreu a primit pentru același volum și Premiul Scriitorul lunii august 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, precum și Premiul „Tudor Vianu” pentru întreaga operă de cercetare a culturii românești, oferit de Muzeul Național al Literaturii Române.

De curând, autoarea a primit și Premiul de excelență „George Bacovia” al revistei Ateneu, ediția 2021.

Marta Petreu cercetează zvonurile care au circulat și circulă încă în mediul românesc, uneori și în cel internațional, despre orientarea politică extremistă – legionară, apoi și comunistă – a lui Lucian Blaga. Poet, dramaturg și filosof, Blaga este cel mai complex autor din cultura românească a secolului XX. Zvonul despre legionarismul lui este cu atît mai surprinzător cu cît autorul, spre deosebire de alți filosofi sau scriitori români, nu a făcut politică și nu a scris texte politice. Au dreptate legionarii care susțin că Blaga a fost un legionar ascuns? Ce semnificație a avut pentru viața și opera lui faptul că a avut mulți prieteni și exegeți legionari, precum și exegeți și colaboratori comuniști? De ce l-a atacat teologul D. Stăniloae, a avut acesta dreptate cînd a scris că Blaga este un pericol pentru națiunea română? De ce a purtat C. Rădulescu-Motru o campanie sistematică împotriva filosofiei lui Blaga și de ce s-a solidarizat Academia Română cu Motru? A dedicat într-adevăr Blaga piesa Avram Iancu lui Corneliu Zelea Codreanu?

 » Aflați mai multe informații aici.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...