Marian Vanghelie, acuzat de trafic de influență în formă continuată, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile

Fostul primar al sectorului 5 Marian Vanghelie a fost acuzat de DNA de trafic de influență şi instigare la abuz în serviciu. Acesta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, Tribunalul București respingând cererea procurorilor privind arestarea sa pentru 30 de zile. Prejudiciul calculat de procurori în acest dosar de corupție este de peste 256 de milioane de lei.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis în noaptea de vineri spre sâmbătă luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul lui Marian Vanghelie şi al altor şapte persoane învinuite în dosarul său.

Învinuiţii au fost duşi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi în două loturi. În timp ce fostul primar al sectorului 5 şi restul persoanelor audiate de magistraţi odată cu el au fost puşi sub control judiciar, faţă de alte şase persoane au fost emise mandate de arestare pentru 30 de zile, relateaza stirileprotv.ro.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs.

Anchetatorii ceruseră Tribunalului Bucureşti arestarea edilulului.

DNA a anunţat oficial, vineri, că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a 13 inculpaţi în dosarul achiziţiilor de la Economat Sector 5

La data comiterii faptelor toţi aveau funcţii.

Au fost reţinuţi pentru 24 de ore:

  • VANGHELIE MARIAN-DANIEL, consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti,
  • MARIAN-LEONARD, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L,
  • persoană fizică, rudă a primului menţionat, administrator de societate comercială, fiind vorba despre fratele lui Marian Vanghelie
  • RĂMULESCU FLORICICA-CARMEN, director Achiziţii în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L,
  • LUPAŞCU MARIAN, director general la S.C. Amenajare Edilitară şi Salubrizare S.A,
  • ZIDĂRESCU LOREDANA IONELA, şefă Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată şi şapte persoane fizice, administratori de societăţi comerciale implicate in lanţul de fraudare a banilor publici.

Faţă de alte persoane se fac în continuare acte de urmărire penală.

DNA a anunţat, joi, că Marian Vanghelie este acuzat de:

  • trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale),
  • constituire a unui grup infracţional organizat,
  • instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

”La finele anului 2018, suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane (administratori ai unor societăţi comerciale), şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acţionar majoritar este Consiliul Local sector 5)”, a transmis DNA.

Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preturi supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante, etc), de la societăţile controlate de aceştia.

Procurorii au mai precizat că grupul a acţionat în perioada 2018 – 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale.

”La vârful ierarhiei, s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, suspect în prezenta cauză”, a mai transmis DNA.