Marea Familie de la Stat. Șapte dintre miniștrii cabinetului Ciucă au soțiile sau soții angajați la stat

Soțiile sau soții mai multor miniștri și secretari de stat au primit job la stat sau transferuri la București, imediat după instalarea acestora din urmă în posturi-cheie. Practica nu este nouă, dar nenumăratele exemple din diferite legislaturi sunt puțin discutate public. Europa Liberă a cercetat situația echipei actuale de la Palatul Victoria.

Europa Liberă a analizat, pe baza datelor furnizate de declarațiile de avere ale demnitarilor – miniștrii, secretari de stat, subsecretari de stat și secretari generali, plini și adjuncți – care dintre partenerii de viață sunt angajați la stat, conform Europa Liberă.

A rezultat că șapte dintre cei 22 de miniștri ai Cabinetului Ciucă au partenerii de viață angajați la stat.

Sunt trei categorii:

  • Au ajuns în posturi confortabile la București imediat ce politicienii au fost numiți în funcții înalte.
  • Au primit un loc de muncă la stat ulterior instalării soților sau soțiilor în funcții de demnitate publică.
  • Lucrează la stat de mai multă vreme.


Miniștri cu soții la stat. Cum a ajuns Karina Bode de la o gradinița din Zalău, la una în Primăverii


Soția ministrului de Interne Lucian Bode(PNL), Karina Bode, a fost angajată la Ministerul Educației Naționale, în 2021, după cum rezultă din declarația de avere depusă de soțul ei, dar și din propria declarație, pe 2022.

Pentru ea, s-ar fi făcut un post special la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și ar fi fost transferată de la Zalău, unde era directoarea unei grădinițe.

Ministrul Educației de la acea vreme, Sorin Câmpeanu, a negat că ar ști de vreun astfel de transfer, dar la un an distanță a fost contrazis de declarația de avere pe care Karina Bode a fost nevoită să o depună, conform legii.

Soția lui Lucian Bode a candidat ulterior pentru funcția de director al Grădiniței 251 din Capitală, o grădiniță situată în Cartierul Primăverii. Contracandidata sa era directoarea de la acea vreme, conform Edupedu, pe care ar fi surclasat-o la proba orală.

Noua poziție a Karinei Bode apare în declarația de avere din 2022, care este depusă în calitate de directoare a acestei instituții de învățământ.

La solicitarea Europei Libere, Ministerul Educației a precizat că „doamna Bode Karina a fost detașată pe un post contractual temporar vacant la Direcția OIPOCU din cadrul Ministerului Educației, începând cu data de 11.10.2021 până la data de 18.04.2022. Postul ocupat (prin detașare pe post contractual temporar vacant): consilier IA – timp de 6 luni și 7 zile. Pentru acest interval, doamna Karina Bode a depus declarație de avere”.

Declarația de avere pe care ar fi trebuit să o depună la începerea și încetarea detașării la Direcția OIPOCU din Ministerul Educației nu apare pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Și Mihai Hâj, soțul ministrului Ligia Deca(tehnocrat, susținut de PNL), lucrează la o instituție subordonată Ministerului Educației – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior. Conform declarației de avere, acesta este expert.

Ministrul Bogdan Aurescu(tehnocrat, susținut de PNL) este și el pe lista celor care au rudele angajate chiar în ministerul pe care îl conduc. Potrivit declarației de avere din 2022, soția lucrează la Ministerul de Externe, ca diplomat.

ACTUALIZARE Ministerul de Externe a precizat pentru Europa Liberă, ulterior publicării articolului, că angajata din MAE nu mai este soția ministrului.

La stat lucrează și soția ministrului Muncii, Marius Budăi(PSD), dar în teritoriu. Veronica Simona Budăi este consilier principal la Direcția pentru Agricultură Botoșani.

Soția ministrului Angel Tîlvăr(PSD), Anca Tîlvăr, lucrează la Consiliul Concurenței, iar soția ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, este consilier parlamentar la Camera Deputaților. Tot acolo este angajată și soția ministrului Culturii, Lucian Romașcanu(PSD).

Pe lista miniștrilor ai căror soți ocupă o funcție publică este și Gabriela Firea(PSD), ministrul Familiei. Soțul său, Florentin Pandele, este primarul orașului Voluntari din Ilfov. De altfel, acesta a fost politician și primar cu mult înainte ca Gabriela Firea să treacă de la presă la politică și să ocupe funcții alese sau numite în statul român.

Cancelaria premierului

Soția lui Mircea Abrudean, șeful Cancelariei premierului Ciucă, este angajată la Curtea de Conturi Cluj Napoca din decembrie 2021, ca auditor public extern, după cum rezultă din declarația de avere. Înainte, fusese avocat în Baroul Cluj. La momentul numirii, soțul său era deja secretar-general adjunct al Guvernului, iar o lună mai târziu a devenit chiar șeful Cancelariei, cu rang de ministru.

Directoarea de Cabinet a premierului, cu rang de secretar de stat, Paula Cristea, este venită din MAPN, ministerul pe care l-a condus Nicolae Ciucă. Soțul Paulei Cristea este angajat tot ca militar.
Purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru, are angajată soția la Inspectoratul General al Poliției Române, iar soțul secretarului de stat Roxana Mînzatu este director executiv al Direcției de Vămi Brașov.

Și unii dintre consilierii de la Cancelaria premierului intră pe lista celor cu rude angajate tot la stat. Soțul Teodorei Preoteasa, Claudiu Preoteasa, a lucrat, conform declarației de avere la ANCOM și AJOFM, iar soția lui Adrian Ciocănea Teodorescu este director artistic la Opera Națională.

Soțul Mădălinei Turza lucrează la Inspectoratul pentru Imigrări, iar soția lui Alexandru Laurentiu Blaga a fost la Oficiul de Cadastru Alba și s-a mutat la CNC București.

Și la cabinetele demnitarilor e aceeași situație. Soția fostului șef ANAF, actualmente angajat la cabinetul lui Kelemen Hunor, Sebastian Bodu, lucrează la BNR, iar soțul secretarei de stat Annamariei Bogya lucrează la Consiliul județean Sălaj.

Ministerele, pline de demnitari cu rude angajate la stat


Ministerul Muncii – ministrul și doi secretari de stat, cu soțiile angajate tot la stat
Ministrul Marius Budăi, a cărei soție lucrează în funcția de consilier principal la Direcția pentru Agricultură Botoșani, nu este singurul pe listă. Cei doi secretari de stat din minister au și ei soțiile angajate la stat.

Astfel, soția lui Marius Ilie Stanciu lucrează la Consiliul Județean Sălaj, iar cea a lui Cristian Vasilcoiu, la AEP. Femeia a fost angajată, după ce soțul ei a fost numit în funcție.

ACTUALIZARE Ulterior publicării articolului, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a precizat că soția sa nu mai lucrează la Autoritatea Electorală Permanentă din 11 februarie. Aceasta era la cabinetul fostului președinte, care a demisionat.

Ministerul Transporturilor

La Transporturi, singurul demnitar cu soția la stat este Ionuț-Cristian Săvoiu care vine din Dâmbovița. Soția lui are o colaborare și la Universitatea Valahia din Târgoviște.

Ministerul de Finanțe

La Finanțe, soția secretarul de stat Gyorgy Atilla lucrează ca inspector la Consiliul Concurenței, iar cea a lui Mihai Diaconu este medic la Spitalul Militar Universitar de Urgență de la București.

Internele, ministerul cu cei mai mulți parteneri de viață angajați la stat
Soțiile sau soții a 9 dintre cei 15 demnitari care conduc Ministerul de Interne sunt angajați în sistemul public de stat.

Pe lângă Karina Bode, soția secretarului de stat Bogdan Despescu, fost șef al Poliției Române, lucrează la IPJ Buzău, iar soțul fostei prefecte de Giurgiu, Aneta Matei, este angajat al primăriei Florești.

În instituțiile administrației locale lucrează și soțiile lui Adrian Voican, Alexandru Marcoci și Romeo Simionescu – la Apavil Vâlcea, Oficiul de Cadastru Mehedinți, respectiv Universitatea Constantin Brâncuși, din Târgu Jiu.

Soția subsecretarului de stat Adrian Petcu este șefa Inspecției Judiciare din CSM, iar cea a lui Gheorghe Sorescu lucrează la Asociația de Dezvoltare Intercomunitara Aqua Botoșani. Ultima pe lista demnitarilor cu soți la stat este secretarul general adjunct Ioana Dorobanțu, al cărei soț lucrează la Politehnica București.

MAE – demnitarii cu partenerii de viață colegi de serviciu


Cu excepția soției lui Andrei Novac, care lucrează la ICR, partenerii de viață ai secretarilor de stat de la Externe Grigore Daniela Gatman, Traian Laurențiu Hristea și al agentului guvernamental al CJUE, Emilia Gane, sunt angajați și ei la MAE.

Justiție

La Justiție, sunt doi secretari de stat cu soțiile angajate în instituții publice – cea a secterarului de stat, fost procuror militar, Nelu Ciobanu lucrează la Autoritatea pentru Cetățenie, iar cea a lui George Bogdan Ilea, la Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Sălaj.

Apărare – Inovare

Soția ministului Apărării și cea a Șefului de Stat Major, Daniel Petrescu, sunt angajate ca profesoare.

Anca Tîlvar, soția ministrului, a mai încasat venituri, conform declarației de avere a soțului, și de la Consiliul Concurenței, în calitate de inspector.

Patru dintre demnitarii de la Inovare au și ei partenerii de viață angajați la stat. Soțul Ramonei Moldovan lucrează la Primăria Sectorului 6, iar soția lui Mariu Posa e consilier județean la Bacău. Cea a Mihaelei Segarcea lucrează la Ministerul Dezvoltării, în timp ce cea a lui Tudor Prisecaru e profesoară la Politehnica București.

Fonduri Europene

Soțul lui Carmen Moraru are un contract de mandat la Monitorul Oficial, iar soțiile lui Eduard Simcea și Ovidiu Câmpean lucrează la Consiliul Județean Mehedinți, respectiv Compania de Termoficare.

Economie

Soția ministrului Florin Spătaru lucrează la Liceul de Artă din Galați, iar cea a secretarului general Cristi Sandu predă engleză la o unitate militară din Chitila.

Energie

Soția lui Dan Dragos Drăgan lucrează la Agenția pentru Resurse Minerale, cea a lui Pavel Casian Niculescu la Consiliul Local Petroșani și cea a lui Constantin Ștefan și la STS Targu Jiu, și la Primaria Targu Jiu.

Mediu

Brigitte Szep, soția lui Robert Szep, lucrează la Administratia Parcul Cheila Bicazului, iar partenerul de viață al Adrianei Petcu, la Administratia Bazinala De Apa Buzau-Ialomița.

Dezvoltare

Pe lângă soția lui Cseke Atilla care este consilier parlamentar, cea a secretarului general adunct Victor Banta lucrează la Consiliul Judetean Gorj.

La Sănătate și Educație, partenerii de viață vin din domenii similare cu rudele lor.

Sănătate și Educație

Soțul Adrianei Pistol lucrează la Adminitrația de Meteorologie, iar Antoneta Bolchiș, de la Educație, are soțul în sistemul penitenciar.

Turism

Soția secretarului general adjunct, Corneliu Carstae, lucrează la APIA.

Familie

Bogdan Paraschiv și Ioana Cristina Stan au parteneri de viață care lucrează în administrația locală – la Primăria Comunei 1 Decembrie, respectiv la Consiliul Județean Ilfov. Între timp, Alexandru Hazem Kansou, soțul Cristinei Stan, a fost numit director general al Societății Naționale de Telecomunicații.

Cultura

Soția ministrului Lucian Romașcanu lucrează la Camera Deputaților, iar soția secretarului de stat András István Demeter, la TVR. Soțul Dianei Ștefania Baciuna, este la Telecomunicații CFR SA și Compania Imobliară București, soția lui Costel Cristian Lazăr la Biblioteca Municipală Toplița, iar soțul Cristinei Nedelcu la Agenția pentru Dezvoltare Sud-Est Brăila. Soția secretarului de stat de la Agricultură, Sorin Moise, e la Transgaz Brăila, iar cea a secretarului general adjunct, la APIA Constanța.

Politolog – societatea civilă ar trebui să pună mai multă presiune pe sistem


Profesorul Andrei Țăranu spune că sistemul de avansare pe baza de legături de rudenie este tradițional în societatea românească. „Această formulă de avansare prin intermediul soților soțiilor se numea PCR – pile, cunoștințe, relații. Ne aducem aminte de foarte multe povești de genul ăsta începând cu anii 90, dacă nu chiar din 1990, când persoane care au ajuns rapid și fulminant în funcții publice și-au adus foarte repede soții, soțiile în diverse funcții foarte importante”, explică Țăranu.

Profesorul mai spune că prezența unor astfel de persoane angajate poate afecta bunul mers al funcționării unor instituții sau departmente. El dă ca exemplu situația unui control când auditorul se poate simți intimidat de prezența rudei unui politician. În plus, unele dintre angajări se permanentizează și soțiile rămân pe posturile respective și după ce partenerul de viață părăsește funcția publică.

Așa se întâmplă la ASF unde au fost angajate rudele unor foști miniștrii, devenite între timp, în multe dintre cazuri, foste soții. Sistemul de relații se moștenește de la un politician la altul, lucru care se observă, spune el, mai ales la nivel local unde în instituțiile publice gradul de nepotism este și mai ridicat decât la nivel central.

„Scandalos este ce se întâmplă în structurile din anumite județe, poate chiar în toate județele, în care se formează, dacă vreți, un cerc foarte bine închis de relații familiale și para-familiale care devin indestructibilă. Nu mai este importantă culoarea politică, pentru că la nivel local el va fi sprijinit de întreaga structură care s-a format din timp și care continuă să se întărească”, explică Țăranu

Profesorul e de părere că, în lipsa unui control real și eficient din partea instituților, ar trebui ca societatea civilă să fie cea care să pună presiune și să găsească formule de sancțiune eficiente pentru astfel de situații.