Marcel Ciolacu nu renunță la ideea impozitării progresive

Liderul Partidul Social Democrat (PSD) a reiterat, miercuri, susținerea pentru revenirea la impozitarea progresivă, precizând că într-o primă etapă trebuie întărit sistemul de colectare, schimbarea regimului fiscal urmând să se aplice de anul viitor . Analizele și discuțiile pe acest subiect sunt în derulare și joi ar urma să aibă loc o nouă întrevedere pe acest subiect, și în contextul în care partenerii de guvernare de la Partidul Național Liberal nu este de acord cu renunțarea la cota unică de impozitare.

Întrebat dacă va crește impozitul pe venit pentru a putea acorda anumite deduceri fiscale, liderul PSD a declarat că „nu, este normal ca la cei cu venituri mici și medii să nu crești, ci, dimpotrivă, să deduci din acele venituri”.

Liderul PSD a precizat că în prezent nu există încă o schemă elaborată pentru schimbarea impozitului de 10% pe venit. „Vom vedea cu ce vine Ministerul de Finanțe după ce are deja și vreo două, trei audituri internaționale”, a spus el.

Marcel Ciolacu s-a exprimat ferm atunci când a fost întrebat dacă ideea impozitării progresive rămâne în picioare. „Categoric, din punctul meu de vedere, România nu poate să fie altfel decât celelalte state dezvoltate din lume. Am văzut că și Cehia a renunțat la taxa unică – și ei chiar aveau unică – deci acesta este trendul. Am mai rămas noi și Estonia, Bulgaria…”, a spus liderul PSD.

Și președintele Klaus Iohannis s-a referit, luni, la impozitarea progresivă, dând asigurări româniilor că nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-odată trebuie să plătească mai mult.

„Discuțiile care se poartă în mod nu neapărat cu titlu de noutate se poartă mai mult la televizor decât în coaliție. Deci nu există o decizie politică pe creșterea impozitului sau a taxării. Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea a ceea ce așa va rămâne”, a declarat Klaus Iohannis, luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles.


La întrebările presei, Marcel Ciolacu a spus că mesajul președintelui României i se pare foarte corect. „Același mesaj l-am avut și noi: anul acesta nu se modifică nicio taxă. (…) Cred că anul acesta trebuie să ne vedem de capacitatea ANAF-ului și a serviciului vamal, de o reorganizare și o readaptare pentru a strânge, a colecta mult mai bine – știți foarte bine că avem cea mai mare evaziune din UE – cred că ăsta este primul pas de făcut”, a spus liderul PSD și al Camerei Deputaților.

„Din punctul meu de vedere, România va ajunge la o impozitare progresivă cum este peste tot în lume. Anul acesta, categoric nu”, a explicat liderul social-democraților.

„În prima fază, statul trebuie să devină mai eficient”, a spus Marcel Ciolacu.

O posibilă schimbare este impozitarea proprietăților în funcție de valoare, valoare ce ar urma să fie stabilită de specialiști în funcție de venituri. În ceea ce privește o posibilă taxă de solidaritate, șeful PSD a făcut referire la taxa de solidaritate care există în Germania. „Este pe agenda de discuții și vom alege varianta cea mai bună”, a conchis Marcel Ciolacu.