ROPRES

Marcel Ciolacu anunță că s-a ajuns la o înțelegere crucială cu Bruxelles-ul

Premierul Marcel Ciolacu a fost la Bruxelles pentru a negocia posibilitatea ca România să nu se înscrie în ținta de deficit bugetar în acest an. Principalul argument al premierului a fost că România cheltuie foarte mulți bani pentru a ajuta Ucraina și de aceea am ieșit din ținta asumată de deficit.

La începutul ședinței de Guvern, Ciolacu a explicat că la Bruxelles situația României a fost înțeleasă, iar Guvernul a finalizat toate calculele și urmează să trimită documentele Comisiei Europene. În lipsa unei înțelegeri, România riscă să-i fie suspendate fondurile europene pentru neîncadrarea în ținta de deficit.

”Avem și câteva proiecte de investiții-strategice în infrastructură. Două dintre acestea, însumând 1.4 miliarde de lei, au legătură cu extinderea și modernizarea Portului Constanța. Domnule ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, mă bucură faptul că asta se întâmplă chiar a doua zi după Forumul de Afaceri al Inițiativei Celor 3 Mări, de la București.

Aceasta este dovada concretă că România face eforturi serioase în vederea sprijinirii Ucrainei, prin susținerea tranzitului de cereale, dar și pentru a interconecta regiunea pe zona de infrastructură. Deoarece puterea noastră economică este esențială pentru siguranța noastră ca stat și pentru construirea unei securități regionale extinse!

În paralel, însă, trebuie să discutăm cu cifre clare – și deja le avem – despre impactul pe care războiul din Ucraina l-a provocat bugetului de stat. Am analizat acest aspect și la Bruxelles, săptămâna trecută, iar oficialii europeni înțeleg situația României și așteaptă să le trimitem date actualizate în acest sens.”, a spus Marcel Ciolacu.

S-ar putea să-ți placă și...