Manifestanții ”anticorona” din Berlin au luat cu asalt Parlamentul. Protestatarii au scandat ”Putin, Putin”

Sute de protestatari au fost arestați sâmbătă la Berlin după ce au încercat să intre cu forța în Parlament, manifestanții ”anticorona” putând fi auziți în timp ce scandau numele lui Vladimir Putin.

CITEȘTE ȘI: Cutremur în vestul țării! Unde a fost epicentrul seismului

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier denunţă încercarea manifestanţilor ”anticorona” de a pătrunde cu forţa în Reichstag drept un ”atac împotriva inimii democraţiei”.

Germania este stupefiată de radicalizarea mişcării ”antimască”, în pofida epidemiei covid-19, prin încercarea spectaculoasă de intrare în Parlament şi arestarea a aproximativ 300 de simpatizanţi ai extremei drepte în urma unor ciocniri cu poliţia, fapte care scandalizează şi îngrijorează Guvernul Angelei Merkel.

Imagini care surprind câteva sute de manifestanţi ce forţează bariere şi un baraj al poliţiei pentru a urca pe treptele celebrei clădiri a Reichstagului, sâmbătă, la Berlin, şi a încerca să pătrundă în sediul Parlamentului au provocat un şoc în Germania.

Într-o postare democ.de de pe Twitter se poate vedea cum manifestanții care se confruntă cu forțele de ordine scandează ”Putin, Putin”.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a denunţat un ”atac de nesuportat împotriva inimii democraţiei” germane, după ce manifestanţi împotriva restricţiilor impuse din cauza covid-19 au încercat să pătrundă cu forţa în Reichstag, sediul Bundestagului (Camera Deputaţilor) la Berlin.

”Nu vom accepta niciodată acest lucru”, a subliniat şeful statului într-un comunicat publicat pe Instagram.

Sediul Camerei Deputaţilor este un ”centru simbolic al democraţiei noastre liberale”, iar acest tip de derapaj este ”inacceptabil”, a denunţat, la rândul său, ministrul german de Interne Horst Seehofer în ediţia de duminică a tabloidului Bild.

Manifestanţii au fost împiedicaţi în ultimul moment să pătrundă în incinta clădirii de către forţele de ordine, care au folosit sprayuri pentru a dispersa mulţimea şi au operat arestări.

Poliţia a părut, la un moment dat, depăşită, la intrarea în Reichstag, unde doar o mână de agenţi încerca să blocheze mulţimea.

”Nu putem fi prezenţi peste tot, iar exact aceste slăbiciuni în dispozitiv sunt folosite, în acest caz pentru a trece bariere de securitate pentru a urca pe treptele Reichstagului”, a justificat un purtător de cuvânt al Poliţiei Berlinului, Thilo Cablitz.

În total 38.000 de persoane au luat parte la manifestaţia ”anticorona” – aproape dublu faţă de numărul aşteptat.

Aproximativ 300 de persoane au fost arestate în ciocniri cu poliţia, în faţa Reichstagului, dar şi în faţa Ambasadei Rusiei, în apropiere, în centrul Berlinului, unde protestatari au aruncat cu sticle şi pietre în forţele de ordine.